Arbetsmiljö

Sov gott med internetstöd

Nu kan du lära dig att sova på webben. Svenska stressforskare lanserar ett självhjälpsverktyg.

Publicerad

- Vår internetsatsning är tänkt att vara en hjälp till självhjälp och att fungera förebyggande. Där kan man mäta sin egen sömn- och stressnivå och utifrån hur man svarar få konkreta råd, berättar Paulin Larsen, Alecta, i ett pressmeddelande.

De senaste forskningsrönen påvisar sambandet mellan stress och sömn, och hur det påverkar hälsan.

- Det vi vill lyfta fram är att vi inte kan ta itu med stress utan att lösa en sömnproblematik, och tvärtom. Vi fokuserar mindre på hur mycket stress man tål och hur mycket sömn man behöver, för att i stället rikta fokus på balansen mellan stress och återhämtning. Hypotesen är att man klarar ganska stark belastning, under ganska lång tid, om man bara kompenserar med tillräcklig återhämtning, säger professor Torbjörn Åkerstedti pressmeddelandet. Han är föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och har skrivit ”Goda Sömnboken: hur du får en bättre sömn” (2008) tillsammans med Helene Wallskär.

Kan man verkligen sitta vid datorn och lära sig sova?

– Självhjälp på nätet är en vanlig metod inom kognitiv beteendeterapi. Många blir hjälpta på det sättet, säger Aleksander Perski till Ny Teknik.

Perski är docent på Stressforskningsinstitutet och författare till boken ”Duktighetsfällan: en överlevnadsbok för prestationsprinsessor” (2008).