Socialministern får kritik för vårdpersonalens stress

2013-03-27 10:29 Lena Gunnars  
Göran Hägglund Foto: Scanpix

Socialminister Göran Hägglund, KD, får kritik för att inte ha gjort något åt vårdpersonalens arbetssituation. Riksdagsledamoten Christina Zedell (S) kräver svar på vad ministern för att motverka att vårdpersonalen känner en ökad samvetsstress.<br>- Sveriges hälso- och sjukvård har aldrig varit bättre, hävdar Hägglund i riksdagen.

I en interpellation lyfter Christina Zedell fram överbeläggningarna, vårdplatsbristen och personalens pressade arbetsmiljö, som hon menar skapar oro hos både anställda och medborgarna. Hon konstaterar att man varje dag kan läsa om hur de vårdanställda lyckas säkerställa en god och säker vård för patienterna, men på bekostad av sig själva. När de rätta förutsättningarna saknas för att känna att man gör ett bra jobb skapas det en samvetsstress hos personalen, menar hon.

Både hon och partikollegan Meeri Wasberg kräver svar på vad socialministern gör för att motverka att personalen känner en ökad samvetsstress. Meri Wasberg lyfter från talarstolen fram att det inträffat fem dödsfall i Skåne som kopplats till överbeläggningarna och personalbristen.

- Sjukvårdspersonalen i både Stockholm och Malmö har protesterat mot nedskärningarna och varnat för att patientsäkerheten blir lidande. Barnmorskorna i Stockholm har demonstrerat mot en ohållbar arbetssituation som gör det svårt att ge en säker vård, säger hon.

Nu närmar sig sommaren med stormsteg.

- Vi vet hur den kan se ut med platsbrist och semestertider. Frågan är om socialministern delar min oro, säger hon.

Socialminister Göran Hägglund menar att regeringen fortsätter att prioritera tillgänglighet, kvalitet, effektivitet och säkerhet i vården. Han anser att Sveriges hälso- och sjukvård aldrig har varit bättre. De medicinska resultaten förbättras stegvis. Men han erkänner ändå att vården har många problem. Göran Hägglund säger att han för en ständig dialog med landstingen om vilka områden som ska förstärkas och förbättras.

- Det är viktigt att personalen har arbetsvillkor som gör att de som i dag finns i vården vill jobba där och att vi även kan rekrytera nya, yngre personer dit, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen