Smygkika på OS under arbetstid inte okej

2014-02-10 14:09 Angelica Söderberg  

Har du räknat med lite OS-tittande på jobbet? Ta det inte för givet, menar experten på arbetsrätt. Fråga om lov och påtala den förbättrade arbetsmiljö en positiv, gemensam OS-upplevelse på jobbet kan ge.

När Ingemar Stenmark tog guld i storslalom 1980 stod Sverige stilla. Det första svenska alpina guldet i OS-sammanhang var det få som ville missa. Men se på OS under arbetstid är inget du som anställd kan räkna med - oavsett hur stor idrottsprestation som kan vänta.

- Nej, inte utan arbetsgivarens tillåtelse, säger Dan Holke, vd LO-TCO Rättsskydd.

- Du kan förstås titta på OS under dina raster, men det får inte påverka arbetsuppgifterna.

Det är alltså inte okej att glida iväg i förlängda raster under det där viktiga åket av Charlotte Kalla, avgörande skyttet av Björn Ferry eller hockeyfinalerna vi hoppas på.

- Men de flesta arbetsgivare kan nog vara lite mer toleranta än lagen säger. När Stenmark åkte stannade ju Sverige, konstaterar Dan Holke.

Hans lösning: Fråga arbetsgivaren om lov. Många chefer inser att en positiv OS-upplevelse tillsammans kan ge en mer sammansvetsad arbetsgrupp. Det är inte alls omöjligt att arbetsgruppen kan få en stund till att se det där viktiga åket.

Men för den som missköter sin arbetstid på grund av smyg-tittande på OS väntar troligen en tillsägelse från arbetsgivaren. Däremot är det inte rimligt att bli uppsagd eller avskedad för en sådan förseelse.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö