Skyddsombudet: ”Anställda har förlorat tänder”

2021-09-07 09:58 Lennart Lundquist  
Skyddsombudet skriver i sin anmälan att det inte finns medhörning i hörselkåporna, vilket gör att anställda missar meddelande om utrymning eller att kollegor behöver hjälp. Foto: TT-Bild

Enligt skyddsombudet vid ett markserviceföretag på Arlanda flygplats har flera anställda förlorat tänder. Detta på grund av en sladd som hänger lös från hörselskydden. Sladden har också träffat ögon. Skyddsombudet menar att personalen inte har tillgång till personlig skyddsutrustning som håller måttet.

”Öronskydden vi har i dag är direkt olämpliga för det vi gör. Vi har ingen medhörning i våra kåpor vilket gör att man är tvungen att ta av skydden för att kommunicera. Vilket betyder att man exponeras för oljud på upp till 120 decibel. Det sker flera gånger per arbetspass”, rapporterar skyddsombudet i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Att det inte finns medhörning betyder också att de anställda missar till exempel meddelande om utrymning eller att kollegor behöver hjälp.

Kuporna har dessutom en sladd som hänger löst.

”Vi har haft incidenter där sladden har träffat personal i ögonen. Ett flertal medarbetare har förlorat tänder av den. Det är inte acceptabelt att behöva ersätta egna tänder med proteser när den kan undvikas”, skriver Transports skyddsombud.

Arbetsgivaren svarar med att man gör så gott man kan:

”Idag har vi inte kunnat hitta en lösning som kan tillgodose en trådlös medhörning, skydda hörseln och kunna kommunicera med cockpit. Men självfallet ska vi fortsätta söka efter en sådan produkt. Vi har förhoppningar att hitta en läsning inom kort”, skriver arbetsgivaren.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö