Arbetsmiljö

Skyddsombud lade stopp mot elak kock

Två sotare fick avbryta arbetet sedan en kock hade hotat dem. Den ene sotaren, som är skyddsombud, lade ett stopp mot sotningsarbete i restaurangköket.

Publicerad

Sotaren Carl Waldenfeldt och en arbetskamrat skulle göra den återkommande rengöringen av tilluftskanalen i ett restaurangkök. De hade just satt upp den skyddande plasten när kocken blev hotfull.

- Han var nog stressad: han skrek att vi skulle lämna restaurangen, annars…, säger Carl Waldenfeldt.

Händelsen inträffade den 3 oktober på en restaurang på Regeringsgatan i centrala Stockholm.

Sotarna kände sig tvungna att snabbt riva plasten utan att de hade utfört den rengöring av kanalen, som lagen om skydd mot olyckor föreskriver. Rengöringen ska göras var fjärde månad. När de lämnade restaurangen vägrade kocken att signera deras arbetsorder.

Carl Waldenfeldt, som är skyddsombud, valde då att meddela sin arbetsgivare, Ventilation & Sotningstjänst i Norden AB, ett formellt skyddsombudsstopp enligt arbetsmiljölagen. Stoppet gäller den aktuella restaurangen.

- Så vitt jag vet gäller stoppet ännu, säger Carl Waldenfeldt.

Han säger att det händer ibland att restaurangägare är hotfulla. Arbetarskydds genomgång av 2007 års skyddsombudsstopp visar att hot och våld numera är den främsta bakomliggande orsaken till att skyddsombud väljer sitt vassaste vapen. Av totalt 99 stopp registrerade av Arbetsmiljöverket, gällde 34 risken för hot eller våld.