Arbetsmiljö

Skyddsombud åtalas för

framkallande av fara

Ett skyddsombud fastnade i en rörgrav när sand rasade ner. Nu åtalas han för arbetsmiljöbrottet framkallande av fara för annan. I en kommande rättegång är han både åtalad och målsägande.

Publicerad

I augusti 2005 höll Peab Sverige AB på att med grävmaskin schakta en rörgrav vid Tegskyrkan i Umeå. Skyddsombudet stod nere i graven när plötsligt ett sandskikt rasade ner på honom så att han fastnade med benen. Arbetskamraterna grävde loss honom. Han fick en ledbandsskada.

Enligt Arbetsmiljöverkets utredning var den direkta olycksorsaken att släntlutningen var för brant.

Nu åtalas Peabs platschef samt skyddsombudet för arbetsmiljöbrott.

Enligt kammaråklagare Kjell Janneson hade platschefen inte gjort vad som behövdes för att förebygga att arbetstagare skulle skadas genom ras. Av grov oaktsamhet utsatte han skyddsombudet och dennes arbetskamrat för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Skyddsombudet och kollegan turades om att arbeta nere i graven. När raset skedde stod kollegan uppe på kanten.

Skyddsombudet lastas, just i den egenskapen, också för att inte ha vidtagit de åtgärder som behövdes för att förebygga skada genom ras. Därigenom utsatte han av grov oaktsamhet sin arbetskamrat för fara.

Även arbetskamraten är, enligt åklagaren, målsägande.

Både platschefen och skyddsombudet förnekar brott.

I polisförhör säger skyddsombudet att man bedömt jordlagret som mycket homogent. Därför var släntsluttningen tillräcklig. Men närmare olycksplatsen kom man till ett skikt av sand eller grus. Med hänsyn till omständigheterna, bland annat torrt väder, sågs det dock inte som någon risk.

Stämningsansökan

10 december, åklagarkammaren i Umeå, ansökan om stämning, ärendenr 701A-3992-05. Umeå tingsrätt, mål B 2683-08.