Arbetsmiljö

Skolan får inte kameraövervaka städarna

Danderyds kommun bröt mot personuppgiftslagen när Mörbyskolan använde material från kameraövervakningen på Mörbyskolan för att kontrollera två lokalvårdares arbete.

Publicerad

Kameraövervakning på platser dit allmänheten inte har tillträde omfattas av personuppgiftslagen (Pul). Detta gäller skolor och många arbetsplatser. Enligt Pul måste den som kameraövervakar vara tydlig med syftet.

Danderyds kommun hade satt upp kameror på Mörbyskolan för att förhindra skadegörelse, inbrott och stölder. Kamerorna filmar dygnet runt.

Höstterminen 2008 granskade skolan inspelat filmmaterial. Det var på grund av stöld, skadegörelse och hot ungdomar emellan. Men i samband med det granskades också filmsekvenser då två lokalvårdare arbetade kvällstid. Skolan ansåg att lokalvårdsentreprenören misskötte städningen.

Datainspektionen konstaterar att Danderyd kommun brutit mot Pul genom otillåten behandling av personuppgifter.

”En grundläggande integritetsskyddsprincip, som också gäller för allmän kameraövervakning, är att uppgifterna bara får behandlas för särskilt angivna ändamål. Det innebär att det normalt sett inte är tillåtet att använda det inspelade materialet för helt andra ändamål än de avsedda. I det aktuella fallet har kommunen inte hållit sig till ändamålen.” skriver Datainspektionen i beslutet.

Förbud mot kamera på bygge

Ett byggföretag satte upp en webbkamera för att beställaren skulle kunna följa hur bygget fortskred. Datainspektionen ansåg att kameraövervakningen kunde upplevas som obehaglig för många, särskilt eftersom det var fråga om en webbkamera och bilderna kunde spridas obegränsat över hela världen. Därför förbjöds kameran.

(Beslut 20 september 2005, Dnr 763-2005)