Arbetsmiljö

"Sjukskrivning har allvarliga biverkningar"

ELMIA Tidiga åtgärder. Vikten av att fånga upp signaler om ohälsa. Ändrade attityder till sjukskrivning och till arbetsförmåga. Visst. Vi har hört det förut – men hur ska det se ut i praktiken? Detta diskuterades på ett synnerligen välbesökt seminarium med rubriken "Hur är det på jobbet när vi arbetar och mår som bäst?"

Publicerad

Lars Hjalmarsson, VD för Svensk Företagshälsovård var moderator och inledare.

- Ofta talar man och 20 – 80-procentsförhållanden, där 20 procent av alla står för 80 procent av kostnaderna. Vad gäller sjukskrivningar är det en ännu mindre del – 10 procent, som står för 90 procent av kostnaderna.

De allra flesta av de runt fem miljoner sjukskrivningar som förekommer i Sverige årligen (alltså att en anställd själv sjukskriver sig) är kortare än två veckor, vilket innebär att Försäkringskassan aldrig kopplas in. Längre tid än så är bara 450 000 sjukskrivna. Men 200 000 är alltjämt sjukskrivna efter två månader.

- Då börjar det bli problem med att gå tillbaka till jobbet, konstaterar Lars Hjalmarsson. Motivationen har minskat hos både arbetsgivaren och den sjukskrivne. Arbetsgivaren har tvingats hitta en lösning och den sjukskrivne börjar känna en distans till och isolering från sin arbetsplats. Sjukskrivning i sig är ett instrument med allvarliga biverkningar.

I mycket högre grad än vad som sker idag borde företagshälsovård och arbetsgivare agera för att hjälpa medarbetaren att komma tillbaka just tiden mellan två veckors och två månaders sjukskrivning, menade Lars Hjalmarsson.

Anders Hvarfner, vd för Manpower Hälsopartner jämförde att komma tillbaka efter en lång sjukskrivning med att få ett arbete efter ett omställningsprogram. Det kan vara lika "pirrigt", eftersom mycket har hänt på jobbet medan man varit borta. Därför kan ett stöd liknande det som sker vid en omställning vara aktuellt. Och att lösa situationen med en faktisk omplacering till ett annat jobb borde inte ses som en tvångskommendering eller nödlösning, menade han. Det kan vara en riktigt bra lösning, och som ett exempel på "tidig åtgärd" föreslog han arbetsgivare att ta upp detta till diskussion redan innan den anställde blir sjuk.

- Det borde man göra i utvecklingssamtalen – ta upp frågan "om du skulle bli sjukskriven – hur vill du att vi gör då?".

Ett problem då man vill hjälpa en sjukskriven tillbaka men till ett annat arbete är tillgången på externa träningsarbetsplatser.

- Här kan man ju tänka sig att alla företag reserverar till exempel en av 100 arbetsplatser som träningsarbetsplats – och så kan man ge och ta emellan företagen.