Sjukhus tvingas finna ny kur för bot på sköterskebrist

2017-02-17 15:56 Tiina Demargne  
Sedan 2014 har antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor minskat med 17 procent på Danderyds sjukhus. Foto: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå / Alloverpress

Mindre personalkrävande antibiotikakur skulle införas på Danderyds sjukhus för att råda bot på sjuksköterskebristen om natten. Nu tvingas sjukhusledningen backa efter massiv kritik, skriver Dagens Nyheter.

– Efter DN:s artiklar har vi diskuterat det här med våra infektionsläkare ytterligare och vi har gjort en omvärdering. Det beror på den massiva kritiken som vi har fått efter att det blev känt, säger Peter Lindton, chefläkare på Danderyds sjukhus, till tidningen.

Arbetarskydd har tidigare i år berättat om arbetsmiljöproblemen och bristen på personal på sjukhuset. De senaste två åren har antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor minskat med 17 procent på sjukhuset, varpå sjuksköterskebristen var ett faktum.

DN avslöjade att en avdelning på Danderyds sjukhus bytt till det bredspektriga antibiotikapreparatet Rocephalin för att man saknar nattsjuksköterskor.

Rocephalin som är ett bredspektrigt preparat behöver bara ges en gång per dygn. På så vis hoppades sjukhusledningen klara sig med färre sjuksköterskor.

Smittskyddsläkare reagerade och riktade skarp kritik mot att ledningen bytte till ett preparat som ökar risken för antibiotikaresistens. Sjukhuset anklagades också för att därigenom äventyra folkhälsan.

Även Vårdförbundet gick i taket över förslaget:

– Det är upprörande att överläkare på Danderyds sjukhus, aktivt och fullt medvetet förskriver mer bredspektra antibiotika än motiverat på grund av brist på sjuksköterskor, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, enligt DN.

Hon kräver istället högre löner och menar att sjuksköterskorna behöver få en bättre kontroll över arbetssituationen och rimligare arbetsbelastning.

– Det pågår ett arbete där vi försöker hitta åtgärder som kan avlasta sjuksköterskor och undersköterskor i deras arbete. Det kan handla om förbättringar i deras arbetsmiljö. Ett sätt kan vara avlasta dem i deras dagliga arbete, till exempel att de ska få hjälp med den patientnära städningen, eller patienttransporter mellan avdelningar, säger Peter Lindton.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö