Arbetsmiljö

Sjuka får prova nytt jobb

En arbetstagare som varit sjuk i tre månader får vara ledig från sin anställning för att prova ett nytt arbete. Det föreslår regeringen idag den 29 april i ett nytt lagförslag.

Publicerad

Som längst kan den anställde vara tjänstledig i nio månader enligt förslaget. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2008, men gäller även baklänges. Det vill säga den som ansöker om ledigheten får räkna sina sjukdagar tre månader innan lagen träder i kraft, från den 1 juli 2008 för att vara exakt.

Den nya lagen, ledighetslagen, är ett led i den ”rehabiliteringskedja med fasta hållpunkter” som regeringen nyligen föreslog, heter det.

- Lagen ska underlätta och ge sjukskrivna möjlighet att prova på ett annat arbete och att återgå i arbete. Förslaget är en del av regeringens fortsatta arbete med att minska utanförskapet, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med anledning av regeringsbeslutet.

Regeringen har idag också beslutat om en annan propposition som innehåller bestämmelser vid föräldraledighet med vårdnadsbidrag. Förslaget innebär att dessa föräldrar ska ha rätt till hel ledighet eller förkortning av normal arbetstid med hälften. Lagen ger också föräldrar möjlighet till ett helt jämställt uttag av ledigheten, påpekar regeringen.

Den nya ledighetsgrunden kräver dock en ändring i lagen om anställningsskydd. Genom ändringen ska uppsägningstiden för föräldralediga på heltid med vårdnadsbidrag beräknas på samma sätt som för andra föräldralediga på heltid.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.