Se filmen om den sjuka jobbstressen

2016-03-09 15:16 Tiina Demargne  

(Uppdaterad) Arbetsmiljöverket gick ut hårt med debattartikel, information till arbetsgivare och även en film. Anledningen är de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö som trädde i kraft vid månadsskiftet mars/april 2016.

”Oacceptabelt att jobbet gör människor sjuka” är rubriken på generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhems debattinlägg på DN Debatt. Hon skriver vidare:

”Mellan år 2010 och 2014 har antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av den organisatoriska arbetsmiljön ökat med 70 procent. För hög arbetsbelastning och problem i relationerna på arbetsplatsen är exempel på vad som ligger bakom siffrorna.”

Över hälften av de tillfrågade arbetsgivarna och arbetstagarna, i en intervjuundersökning som Arbetsmiljöverket låtit göra nyligen, svarade att de känner någon som har blivit sjuk på grund av stress på jobbet, 68 procent respektive 80 procent. En majoritet av de cirka 1.000 arbetsgivare och 2.000 arbetstagare som intervjuats känner också någon som är i riskzonen för att bli sjuk på grund av stress på jobbet, 55 procent respektive 72 procent, enligt debattartikeln.

Arbetsmiljöverkets "Utmaningen – en film om den sjuka jobbstressen" är producerad av Marianne Gustavsson, Lisa Belfrage och Tarik Saleh. De intervjuade berättar om hur det gick till när de blev sjuka av jobbet. Även läkare och forskare delar med sig av sina erfarenheter oich kunskaper.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen