Arbetsmiljö

Sängvitena avskräcker inte tillräckligt

Överbeläggningarna på de stora sjukhusen fortsätter. Arbetsmiljöinspektörerna finner fortfarande patientsängar i korridorerna. Arbetsmiljöverket utfärdar avskräckande vitesförelägganden men många landsting tvingas "välja" att betala år efter år.

Publicerad

Landstingen har sedan 1980-talet avvecklat omkring 50 000 vårdplatser. Nu finns någonstans mellan 20 000 och 30 000 vårdplatser kvar. Samtidigt stiger andelen äldre, en grupp med större vårdbehov än den övriga befolkningen. En följd är att många sjukhus tvingas rulla in fler patientsängar i ett rum, alternativt placera sängar i korridorer.

Arbetsmiljöverkets distrikt har i varierande grad valt att angripa överbeläggningsproblemet med den så kallade 80-centimetersregeln. I första hand gör man det med argumentet att sängens långsidor måste vara fria för personalen. Annars blir belastningsergonomin för dålig.

Men 80-centimetersregeln är samtidigt ett hårt mått på ett antal mjuka frågor som arbetsbelastning, bemanning, stress, arbetsledning och så vidare.

Att de frågorna i sin tur påverkar vården av patienterna säger sig självt.

Tidningen Dagens Samhälle har i sitt senaste nummer samlat information om de senaste årens utdömda viten. Man får en tydlig bild: många sjukhus klarar inte av att undvika överbeläggningar.

Universitetssjukhuset i Malmö, Umas dömdes nyligen att betala 200 000 kronor. Tidigare har sjukhuset dömts sex gånger under 2007 och 2008. Varje gång var prislappen 100 000 kronor.

Under senare tid har Helsingborgs lasarett fått betala 100 000 kronor. Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand har sedan 2005 betalat 580 000 kronor. Gävle sjukhus har sedan 2006 dömts att betala totalt 510 000 kronor. Östra sjukhuset, numera en del av Sahlgrenska, har fått betala 250 000 kronor. Centrallasarettet i Västerås har fått betala 30 000 kronor i vite och ytterligare ett vite på 100 000 kronor hotar.

Enligt Dagens Samhälle finns flera aktuella fall där Arbetsmiljöverket begärt av länsrätten att utdöma vite: Kristianstad, Trelleborg, Sollefteå, Karlstad, Växjö, Ljungby samt Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

80 centimeter

Patientsängar ska vara placerade så att det på båda långsidorna finns ett utrymme om minst 80 cm som är fritt från väggar, eller fast monterade föremål, eller lösa föremål som är så otympliga att de inte lätt kan flyttas undan. För att sjukvårdspersonal ska kunna arbeta utan att deras naturliga arbetsställningar hindras, krävs fritt utrymme på båda sidor om bädden.