Arbetsmiljö

Säkerhetsforskare hittar inte

varandras forskning

Forskare och specialister inom säkerhetsområdet lyckas inget vidare med att tillgodogöra sig tillgänglig forskning. En orsak är att skadeprevention och säkerhetsutveckling omfattar så många olika vetenskapliga fält.

Publicerad

Forskare och andra specialister inom området skadeprevention och säkerhetsutveckling missar ofta viktig information när de söker efter ny kunskap och facklitteratur. Ofta nöjer de sig med att söka i ett begränsat antal databaser och med några få sedan tidigare kända sökord.

Det här visar en färsk doktorsavhandling från Karolinska Institutet. Amerikanen David Lawrence har koncentrerat sig på kollegerna inom det egna fältet: skadeprevention.

- Det är ett svårare område än många andra eftersom det omfattar så många olika vetenskapliga discipliner. Det kan handla om psykologi, medicin, ingenjörskonst, samhällsplanering, säger David Lawrence.

Inom alla områden förekommer speciell jargong och särskild terminologi som hotar att utestänga utomstående, menar David Lawrence. Till det ska läggas de vetenskapliga databasernas förföriska överflöd av information.

- Med några få knapptryck kan man samla på sig en stor mängd artiklar. Det är lätt att bli nöjd. Men i verkligheten kanske den sökning som man har gjort är ofullständig, säger han.

Det här kan vara en viktig orsak till det som man ofta hör, även i den svenska debatten: kunskapen finns redan, nu gäller det att tillämpa den.

- Det gäller bara att blicka ut över andra vetenskapsfält än det egna, så är jag övertygad om att man kommer att göra fantastiska fynd, säger David Lawrence.

Under avhandlingsarbetet har David Lawrence kartlagt sökningarna gjorda mellan år 2000 och 2005 av forskare från 173 länder. Han har varit doktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. Till vardags är David Lawrence chef för Center for Injury Prevention vid San Diego State University i USA. Han är också utgivare för den veckovisa tidskriften SafetyLit Bulletin.

Avhandlingen har titeln The information-seeking behaviors of professionals and information sources in the field of injury prevention and safety promotion.