Arbetsmiljö

Säkerhet på åkerier granskas

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Runt 600 åkerier i Syd- och mellansverige få besök av en inspektör innan året är slut.<br> - Vi vill hjälpa till att lyfta branschen, säger Richard Wester, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Enligt Arbetsmiljöverket ser arbetssituationen ut på ett annorlunda sätt för de mindre åkeriföretagen jämfört med de större.

En stor skillnad som verket ser är att många har sina kontor i hemmet. Och många har inte insett vikten av att åtgärda arbetsmiljöriskerna, anser verket. De har inte heller tillgång till arbetsmiljöexperter eller eget anställt verkstadsfolk som de större åkerierna har.

Arbetsmiljöverket menar att den hårda konkurrensen, stressen och fordonen som ska underhållas gör det ännu viktigare för de mindre åkerierna att fokusera på arbetsmiljöriskerna.

- Det handlar om lastning och lossning av gods. Tung manuell hantering. Rimliga körtider för att kunna leverera på ett trafiksäkert sätt. Terminaler och varumottag ska vara säkra alla tider på året, säger Richard Wester, i ett uttalande.