Så vill Socialstyrelsen styra demensvården i framtiden

2012-04-02 14:24 Birgitta Ländin  
Vårdtagare på demensboenden ska kunna gå ut när de själva vill, tycker Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm och myndighetens avdelningschef Anders Printz. Foto: Scanpix

Socialstyrelsen vill öka kraven på kommunerna om bemanning i äldrevården. De enskilda människornas vårdbehov ska bestämma bemanningen på boendena. Demenssjuka får inte under någon tid av dygnet lämnas ensamma.

"Förslaget gäller alla särskilda boenden med demenssjuka", skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm och myndighetens avdelningschef Anders Printz i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Föreskrifterna klargör att bemanningen ska utgå från de äldres behov. Personer på demensboenden ska ha rätt att duscha, äta, gå ut eller lägga sig när de själva behöver.

På många håll kommer de nya föreskrifterna att leda till att kommunerna måste öka personaltätheten, bedömer Anders Printz enligt TT.

Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet, är kritisk till de nya riktlinjerna och menar att de är orealistiska och förutsätter alltför många enskilda biståndsbeslut. Demensförbundet vill i stället ha en fast grundbemanning på minst tre personal för åtta demenssjuka dagar och kvällar, och att det alltid ska finnas minst en personal nattetid. Socialstyrelsens förslag innehåller inga krav på minimibemanning.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö