Så tacklar du skitchefen

2011-01-31 09:10 Elisabeth Vene  

Är din nya chef outhärdlig? Med list och tålamod kan du skapa en fungerande relation. Och blir befordrad på kuppen.

Förr eller senare kommer du att få en chef som du inte står ut med. Du kan välja att säga upp dig, tiga och lida i det tysta – eller ta kontroll över ditt arbetsliv. Chefen som aldrig är nöjd, kontrollfreaket, lögnhalsen, chefen som skriker, den diskriminerande chefen. Alla går att lära sig hantera, enligt psykoterapeuten Katherine Crowley och managementkonsulten Kathi Elster.

Tillsammans har de skrivit boken med den putslustiga titeln ”Working for You Isn´t Working for Me: The Ultimate Guide to Managing Your Boss”.

I sin bok föreslår de en handlingsplan i fyra steg:

1. Bestäm dig för om det är du eller chefen som är knäpp.

2. Inse att du inte kan ändra din chef, men väl ta återta din makt.

3. Låt bli att ta chefens uppförande personligt.

4. Gör upp en plan för hur du ska kunna hantera din chef och uppnå det du vill.

I boken beskrivs 100 chefsbeteenden och precis hur man tacklar dem. Det är en bra början att ordentligt lära känna sin chef. Till den änden föreslår författarna att man bokar ett kort möte på kanske tio minuter med chefen varje vecka.

– Det är förmodligen det viktigaste verktyget man har att hantera chefen med, säger Katherine Crowley till Forbes.

Men det viktigaste att kunna slappna av känslomässigt.

– Det kräver jobb. Vi rekommenderar folk att ägna sig åt fysisk träning för att lösa upp sina spänningar. När man har lugnat ner sig är det lättare att upptäcka sina möjligheter, säger Katherine Crowley till The Examiner.

Att acceptera att det är omöjligt att ändra på chefen är inte detsamma som att tycka att chefens dåliga uppförande är okej. Det handlar bara om att se verkligheten i vitögat. Att det är som det är.

– Om din chef till exempel alltid kommer för sent, räkna då med detta i din planering. Eller om chefen alltid kritiserar dig, låt det rinna av dig som vatten på en gås, säger Kathi Elster i samma intervju.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen