Arbetsmiljö

Så slipper du onödiga möten

Fundera på om du ska gå på ett möte eller inte, är ledarskapsexperten Tom Fox tips. Foto: All over press

Möten upptar på tok för mycket av arbetstiden. Det tycker ledarskapsexperten, som tipsar om hur du kan skippa de onödiga.

Publicerad

För långa möten, ostrukturerade möten eller helt enkelt meningslösa möten. Plötsligen ska alla släppa vad de har för händer och göra något helt annat. Ledarskapsexperten Tom Fox har hittat ett system för att hantera monstret som äter upp allt mer av vår arbetstid.

I stället för att som vanligt bara sucka och gå vidare har han börjat betygsätta den gångna veckans möten. Grön markering för dem som gav något, gult för dem som inte var ett totalt slöseri med tid och rött för det slags möten han hoppas aldrig mer behöva uppleva.

Det stannar inte vid färgkodningen, han tar ett varv till. Vems idé var mötena? Hans egen? Kunde han ha gjort något för att de skulle bli mer produktiva? Hur viktiga var de och hur viktig hans närvaro?

- Det här hjälper mig att skippa onödiga möten i framtiden liksom att hindra mig själv från att kalla andra till möten som inte behövs, skriver Tom Fox i Washington Post.

Metoden innebär också att han upptäcker grundläggande kriterier för konstruktiva möten. Som att allting inte kräver ett möte, information kan man till exempel skicka i mejl i stället.

Numera tar han alltid tid på sig att grunna över om han ska delta i ett möte eller inte.

- Det tar lite tid på kort sikt, men på lång sikt sparar jag massor av timmar, skriver Tom Fox.

Han är noga med att upplysa den som kallar till mötet om varför han tackar nej.

- Om jag har ett bättre förslag än mötet ifråga, så skickar jag det.

Det finns förstås möten som är viktiga. Men även dem har han synpunkter på:

  • De ska hålla sig till ämnet.
  • Formen ska följa innehållet.
  • De ska vara så korta som möjligt.