Arbetsmiljö

Så ska stress i sjukhusköket avhjälpas

Förra årets stressundersökning var alarmerande. Arbetsmiljöverket listar vad landstinget måste göra för att förbättra arbetsmiljön för dem som vårdar patienter i livets slutskede på Skåne universitetssjukhus. <br/>Det är huvudskyddsombudet som begärt att Arbetsmiljöverket ska ingripa.

Publicerad

Anledningen till skyddsombudets begäran är att sjukhusledningen vill ta bort en person som tidigare avlastat personalen i köket på avdelningarna 7 och 8 vid Skånes universitetssjukhus i Lund. I stället är det tänkt att en undersköterska ska ersätta den personen.

Personalen tycker inte att detta är en hållbar lösning, bland annat därför att undersköterskan kommer att vara upptagen i köket i stället för att delta i vården. Det skulle betyda högre arbetsbelastning för vårdpersonalen, som har hand om människor i livets slutskede. De känner sig redan otillräckliga och klagar över sömnproblem, trötthet oro och ångest på grund av stress.

Ledningens förslag skulle också leda till stress för personalen i köket.

Arbetsmiljöverket kräveratt landstinget ordnar anständiga arbetsförhållanden för vårdpersonalen och kökspersonalen senast den 5 maj. Annars väntar ett vite på 50 000 kronor. Verket listar hur landstinget måste komplettera sin risk- och konsekvensbedömning. Den måste innehålla:

– arbetsbeskrivningar

– rutiner för hur arbetsuppgifter ska överlämnas

– arbetsuppgifterna måste prioriteras

– arbetsuppgifter som kan fungera som avlastning i vårdarbetet

– behov av handledning

– behov av debriefing

– behov av kurator i vårdarbetet

– fungerande rutiner för hur tillbud ska rapporteras

– bedömning av risken för bristande hygienrutiner inklusive smittorisker.

Utifrån den kompletterade riskanalysen ska landstinget ta fram en handlingsplan med åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, för att förebygga att det uppstår ohälsosam arbetsbelastning och stress.