Arbetsmiljö

Så ska musikers hörsel skyddas

Arbetsmiljöverket håller på att ta fram "praktiska riktlinjer" mot skadligt buller i musik- och underhållningsbranschen. Riktlinjerna beräknas bli klara till halvårsskiftet i år.

Publicerad

Reglerna om buller i arbetsmiljön finns samlade i Arbetsmiljöverkets bullerföreskrifter, AFS 2005:16. Men dessa handlar till stor del om vanliga arbetsplatser, exempelvis verkstäder och industrier, där bullret är en oönskad bieffekt av verksamheten. Inom musik- och underhållningssektorn är det själva verksamheten – musiken – som kan skada.

För ett flertal yrkesgrupper som musiker, sångare, musiklärare och tekniker är dessutom en normal hörsel en förutsättning för arbetet. En hörselskada kan alltså få förödande konsekvenser för yrkeskarriären.

Arbetsmiljöverkets regler bygger på EU:s bullerdirektiv, 2003/10/EG. Enligt samma direktiv bör medlemsstaterna dessutom ” utarbeta en uppförandekodex med praktiska riktlinjer som skall hjälpa arbetstagare och arbetsgivare inom musik- och underhållningssektorn att uppfylla de rättsliga skyldigheter som fastställs i detta direktiv.”

Därför har en expertgrupp på Arbetsmiljöverkets uppdrag och under ledning av professor Stig Arlingervid Hälsouniversitet i Linköping skrivit en rapport om befintlig kunskap på området. Forskarna har bland annat studerat mätteknik, hörselskador, hörselskydd, avskärmning, rumsakustik, repertoar och planering av arbete.

Det är alltså utifrån denna rapport som Arbetsmiljöverket nu ska formulera ”handfasta råd” till alla som utsätts för musik i sitt yrke om hur hörselskador ska förebyggas.

I likhet med andra som exponeras för höga ljudnivåer i sitt arbete ska musiker och andra inom underhållningsbranschen erbjudas återkommande hörselkontroller, föreslår forskarna bland annat. Pedagogiskt blir varje undersökning en påminnelse till alla parter, både musiker, arbetsgivare och arbetsledning. Psykologiskt innebär varje kontroll att musikerna får klara fakta när det gäller deras egen hörselstatus. Därför ser forskarna 2-årsintervall som ”en rimlig kompromiss”.

Läs mer

I nr 9/2007 av Arbetarskydd skrev vi om varför musiker glömmer bort sitt viktigaste instrument: sig själva, och om trummisen som kan bli döv.