Arbetsmiljö

Så ska kemikaliespillet bekämpas

Anneli Rafiq
Johan Robach

Spillskydd ska få en egen internationell standard.<br>-Vi hoppas kunna skapa samma medvetenhet som kring brandskydd, säger Johan Robach från miljöteknikföretaget Ikaros Cleantech, initiativtagare till projektet.

Publicerad

Oljor och kemikalier spills inom industrin varje dag, säger Johan Robach, men hur omfattande det är vet man inte.

- Vi indelar spill i två kategorier, spill vid tillbud/olycka och spill vid daglig drift. Så länge det inte hotar exempelvis en dricksvattentäkt finns ingen anmälningsplikt – så för den senare kategorin finns ingen vettig nationell statistik. Detta är en av flera saker som visar att det finns brister i lagstiftningen.

Visionen är att skapa samma medvetenhet som kring brandskydd.

- Säg brandskydd och du ser saker framför dig, var brandsläckare finns till exempel. Vi vill att samma ska gälla för spill. Det ska finnas lättillgängliga och anpassade spillredskap som alla kan hantera vid både olycka och daglig drift. Spill är mer komplexa än bränder och får ofta betydligt mer långsiktiga miljökonsekvenser.

Ikaros Cleantech har gått ihop med Volvo AB, Tetrapak och miljöteknikföretaget Denios för att tillsammans med SIS, Svenska standardiseringsinstitutet, skapa en nationell standard.

Förutsättningarna att få fram en standard snabbt är goda, anser Johan Robach, eftersom Ikaros Cleantech redan har utvecklat och testat en egen under flera år hos sina kunder inom tillverkningsindustrin och räddningstjänsten.

Standarden ska avhjälpa bristen på rutiner, nomenklatur, färgkod, märkning och systematik kring spillskydd.

- Det här blir ett kvalitetstecken för industrin, men alla myndigheter som berörs av miljöfarligt spill borde delta i kommittén. Vi ser också gärna att miljöchefer på olika nivåer, både privat och offentligt, engagerar sig liksom saneringsföretagen, säger Johan Robach.

På SIS har man under våren jobbat med att känna av marknaden och kunnat konstatera att det finns ett stort behov av en sådan här standard.

- Det finns stora skillnader i tolkning och hantering inom spillområdet och det saknas interna rutiner både på företag och myndigheter. En standard kan förebygga både miljörisker och arbetsmiljörisker, som att halka på oljespill, även brandrisker, säger Anneli Rafiq, som leder projektet på SIS.

Det första mötet i standardiseringskommittén äger rum den 22 augusti på SIS.

- Alla är välkomna att ansluta sig. Det är nu man ska vara med om man vill påverka, säger Anneli Rafiq.

Spillskyddsstandarden ska komplettera ISO 14001, en internationell standard för miljöledningssystem, som över 4 000 företag i Sverige är certifierade enligt.