Arbetsmiljö

Så påverkar design vår produktivitet

Isabelle Sjövall är neurodesignern och har specialiserat sig på hur vår hjärna reagerar på byggda miljöer och hur dessa påverkar oss psykologiskt och fysiologiskt. Foto: Jenny Hammar
Boken Designfulness av Isabelle Sjövall. Foto: Pressbild

Att vi påverkas av den miljö vi befinner oss i har vi vetat länge men den senaste årens framsteg inom hjärnforskningen ger förklaringar till varför. Arkitektur och design hjälper oss att bli mer produktiva och kreativa. Det säger neurodesignern Isabelle Sjövall som nyligen gett ut boken Designfulness – Så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever.

Publicerad

– Tidigare var arkitektur och design mer en fråga om tycke och smak och hade inte så hög trovärdighet. Nu kan vi med forskning backa upp varför vissa miljöer är bättre än andra och också hur man ska använda miljön, säger Isabelle Sjövall.

Hon är designer som specialiserat sig på hur vår hjärna reagerar på byggda miljöer och hur dessa påverkar oss psykologiskt och fysiologiskt. I den nyutkomna boken Designfulness besvarar hon frågan hur genomtänkt och smart design kan påverka hur vi mår och hur kreativa, produktiva vi blir.

– Vår hjärna har inte förändrats särskilt mycket sedan vår tid på savannen för många tiotusentals år sedan. Vi betonar ofta de individuella skillnaderna mellan oss människor men vi är egentligen ganska lika och vissa av våra behov är universella, säger Isabelle Sjövall.

Universella gemensamma nämnare är till exempel vårt behov av gemenskap och återhämtning och hur vi påverkas av ljus och ljud. Genom att ta hänsyn till dessa grundläggande mänskliga behov när vi bygger och inreder kommer vi att må bättre hävdar hon.

Vad är det viktigaste att tänka på i utformningen av arbetsplatsen?

– Ljus, ljud och biofili, alltså att inreda med naturen, säger Isabelle Sjövall och förklarar:

– Biofilihypotesen är ett begrepp som härstammar från Harvard där man undersöker hur naturen påverkar vårt mående. Allt fler studier visar hur viktig naturen är för oss. När det råder brist på natur omkring oss mår vi inte bra.

Hon råder att försöka sätta sig med en grön utsikt och titta ut över träd och grönska och se till att ha gröna växter i rummet.

– Även tavlor och textilier med naturmotiv kan ha stressreducerande effekt visar studier.

Tillgången till naturligt dagsljus är inte bara bra för koncentration och produktivitet utan också för att vi ska sova gott och återhämta oss.

– Sätt dig gärna nära ett fönster. Tänk igenom belysning, vad fyller den för syfte. Är det ett rum för återhämtning kan det vara bra med ett varmare ljus som för tanken till lägerelden.

Akustiken är viktig att ta hänsyn till säger Isabelle Sjövall. Bullriga miljöer stressar och stör koncentrationen.

– Vi märker att bland de som nu jobbar mycket hemma är det allt fler som börjar klaga över akustikmiljön, det finns inte alla gånger lika mycket absorbenter som på kontoret, det är öppna ytor och kanske sitter hela familjen hemma.

Hur kan vi med hjälp av arkitektur och design bli mer produktiva och kreativa?

Till exempel visar forskningen att en hög takhöjd kan ge en ökad förmåga till kreativt tänkande. Färgnyanser som är röda och orangea kan trigga vårt nervsystem och stressa. Inred hellre i nyanser som gå till naturnära toner. Återhämtning är otroligt viktigt. Inred med sköna soffor där man kan ta paus gärna med belysning och rikligt med gröna växter som hjälper återhämtningen.

Ordning och reda är bra.

– För mycket saker kan öka nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen. Så det är bra att ha ganska undanplocka och städat.

Men, ta inte bort all visuell stimulans. I forskning har man sett att konst och vackra saker stimulerar belöningssystemet i hjärnan och kan göra oss mer kreativa. Hjärnan tycker om stimulans och intryck i lagom dos säger Isabelle Sjövall.

Är det för minimalistiskt och kargt då signalerar det att detta inte är en bra plats att vara på eftersom det troligen inte finns mat. Något som vi har med oss från när vi levde på savannen där våra hjärnor en gång utvecklades.

Det viktigaste är att förstå vad som är syftet med en yta, betonar hon.

– Vad har ytan för funktion? Vad behövs om människor ska kunna må bra och prestera här?

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev