Så många svenskar trivs på jobbet

2013-08-12 12:56 Elisabeth Vene  

Visst är det motigt att börja jobba igen efter semestern. Men de flesta av oss trivs faktiskt på jobbet. Det visar en undersökning.

Nio av tio anställda trivs på jobbet mer eller mindre. Bara en procent har svarat att de inte trivs alls. Nästan alla gillar också samarbetet med sina kolleger. Kontakten med chefen är också god för de flesta, åtta av tio.

- Att ha ett meningsfullt jobb och bra arbetskamrater är avgörande för livskvaliteten, säger Per Larsson, beteendevetare på hälsoföretaget Previa som har gjort undersökningen.

Det är känt från åtskilliga studier att trivseln på jobbet är kopplad till hur stort inflytande man har över sin arbetssituation. I Previas undersökning uppger 81 procent av de tillfrågade att de känner sig fria att lägga upp arbetet själva.

Previa har frågat 47 000 anställda inom olika områden, ett tvärsnitt av svenskt arbetsliv, enligt Per Larsson, som tänker att det kanske inte skulle bli lika positiva siffror om man frågade anställda som inte har företagshälsovård.

- Det är en kvalitet i sig att företaget anlitar företagshälsovården, tror han.

Per Larsson har sammanställt några tips till arbetsgivare som vill skapa ett gott arbetsklimat.

- Det är jättebra att många anställda är nöjda, men man kan alltid förbättra arbetsmiljön, säger Per Larsson.

  1. Se till att alla engageras och får uttala sig på möten.
  2. Uppmuntra och belöna samarbete.
  3. Var en mänsklig chef och be om feedback på din egen förmåga att kommunicera.
  4. Motverka missförstånd och konflikter.
  5. Agera direkt mot negativt beteende, exempelvis mobbningstendenser.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö