Arbetsmiljö

Så lär du dig sluta prata i tid

Nä nu kanske det är dags att mingla vidare? Foto: Alamy

Hur vet du när det är dags att mingla vidare? Kroppsspråket ger svaret.

Publicerad

Du känner ingen på konferensen. Någon börjar prata med dig under den oundvikliga pausen. Du är tacksam. Men du vill heller inte vara klängig. Hur vet du när det är dags att mingla vidare?

När man är nervös försvinner gärna omdömet och den normala förmågan att uppfatta omgivningens signaler.

Det finns några strategier att ta hjälp av, skriver Dorie Clark på Harvard Business Review. Hon är marknadsföringsexpert och professionell talare och undervisar på amerikanska Duke University. Tränar du in dem har du verktyg att mota nervositeten.

1. Lär dig tolka kroppsspråk. Om den du pratar med verkar uppskatta konversationen är det okej att fortsätta lite till. Om personen däremot tittar på klockan eller mobilen, börjar svara enstavigt på frågor eller blir spänd i kroppen är det dags att gå vidare. Ett säkert tecken är när personens fötter pekar bort från dig.

2. Klocka dig själv. Det är lätt hänt att man pladdrar på när man är nervös. Ett sätt att träna bort den ovanan är att ta tid på sig själv hur mycket man hinner prata på 30 sekunder eller en minut och lära sig hur det känns. Prata inte längre än så i början av en konversation. När du är säker på att samtalet flyter på bra kan du våga dig på en liten djupdykning i samtalsämnet.

3. Ge omgivningen andrum. Den som pratar om sig själv brukar inte ha långtråkigt. Ställ öppna frågor som får den andra att prata. Exempelvis ”Varför flyttade du till New York?” hellre än ”Hur länge har du bott i New York?” Säg inte så mycket själv i början, så småningom kommer samtalet att utvecklas på ett naturligt sätt.

4. Gör dig intressant. Det är svårt att variera inledande småprat och att komma vidare. Träna in några svar på allmänna frågor så att du höjer dig över nivån ”Jo tack, det är väl som vanligt”.