Arbetsmiljö

Så dompterar du din dominanta chef

Foto: Colourbox

Ge inte upp bara för att du har fått en dominant chef, som tror att utskällningar är bästa ledarskapsmetoden. Ta i stället chansen att lära dig hur man hanterar en dominant typ. Det är användbart i många sammanhang.

Publicerad

En som kan knepen är ledarskapsexperten Keith E Ayers, chef för det amerikanska managementkonsultföretaget Integro Leadership Institute och författare till boken "Engagement is Not Enough". I tidningen Boston Globe delar han med sig av sina bästa tricks.

1. Var rak. Undvik småprat och pladdriga mejl. Håll dig till saken och kalla den vid dess rätta namn, precis som chefen gör. Var så öppen, ärlig och direkt som möjligt.

2. Jobba på. Det du tycker är teambuilding vid kaffeautomaten, betraktar chefen som lättja. 

3. Snabba beslut. Om du inte är lika kvick som chefen kanske du blir betraktad som ineffektiv, obeslutsam och långsam. Är du analytiskt lagd och behöver fundera först, försök att förutsäga frågeställningarna och förbered svar.

4. Prata resultat. Chefen är en målorienterad tävlingsmänniska, som mäter framgång i resultat. Ta reda på vilka som du förväntas leverera.

5. Förstå otåligheten. För den dominanta chefen är allting bråttom. Men var ihärdig om du har en verkligt bra idé, som kräver lite extra tid.

6. Ta det inte personligt. Ni behöver inte vara bästa kompisar för att kunna jobba tillsammans. För chefen är det viktigare att ha kontrollen än att vinna popularitetstävlingen.

7. Kräv respekt. Om du känner dig respektlöst behandlad måste ni ha ett samtal. Om det inte hjälper är det dags att leta nytt jobb.