Ryskt byggfack säger ja till asbest

2010-11-04 08:12 Håkan Abrahamson  
Krysotilit (vit asbest).

Hälsoriskerna med asbest vill ryska fackliga företrädare inte höra talas om. Ett asbestförbud hotar värdefulla jobb.

Elektrikerna polisanmälan riktas mot fastighetsägaren Locum och mot byggföretaget Bravida. Locum ägs av Stockholms läns landsting. Polisanmälan avser arbetsmiljöbrott.

Arbetet har tidigare stoppats då asbest påträffats med återupptagits efter klartecken. Därefter har man stött på materialet igen. Det handlar om gamla brandväggar där elektrikerna drar nya ledningar.

Skyddsombudet Robert Andersson, anställd på Bravida, säger till Sveriges Television ABC-nytt att elektrikerna inte bara själva blivit utsatta. De kan även ha fått med sig farliga fibrer hem via sina arbetskläder.

– Man blev förbannad helt enkelt.

Lång fördröjning

Asbest är ett långfibrigt mineral som förut användes i byggen. Den stora fördelen var att materialet var brandsäkert. Fibrerna kan tas upp i lungorna och leda till asbestos, fibrerna skadar lungorna, och cancer.

En följd är lungcancer, en annan mesoteliom, en lungtumör som kan uppträda efter mycket lång tid hos personer som varit exponerade för asbest.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen