Arbetsmiljö

Rökfri arbetstid inget för Sandviken

Det som är möjligt i flertalet kommuner och landsting är omöjligt i Sandviken. I stället för att införa rökfri arbetstid för anställda och förtroendevalda vårdas rökrummet i stadshuset ömt.

Publicerad

Två gånger har det funnits förslag om rökstopp i kommunen. Båda gångerna röstades det ned.

– Har vi ambitionen att vara en hälsosam kommun ska vi naturligtvis också vara en rökfri kommun. Men tar man upp frågan är det som att slå huvudet i väggen, säger oppositionsrådet Carl-Ewert Ohlsson (C) folkhälsorådets tidigare ordförande till Arbetarbladet.

Tvärtom så fortsätter kommunen att byta filter i stadshusets rökrum för 37 000 kronor per år. Trots snävt hållen drifts- och underhållsbudget. Att det över huvud taget finns ett rökrum ser Carl-Ewert Ohlsson som en relik från förr. Han trodde att rökrummen försvann från företag och myndigheter för länge sedan.

Och Göran Boethius, ordförande för Läkare mot tobak, som också intervjuas i artikeln blir förvånad över att det fortfarande finns kommuner som lägger pengar på rökrum i stället för att sträva efter en rökfri miljö.

Tre av fyra rökare vill sluta och då är rökfria miljöer ett stöd, menar han. Dessutom kan det löna sig med rökfria miljöer. Han hänvisar till Gotlands kommun som sparar 13 miljoner om året bara inom socialförvaltningen med rökfritt. Det ledde till färre sjukdagar och effektivare utnyttjad arbetstid.