Arbetsmiljö

Rökförbud - även för politiker

Politikerna i Stockholms stad har beslutat om rökförbud för alla anställda under arbetstid. Det har tolkats som om de undantagit sig själva – i egenskap av icke anställda/förtroendevalda. <br/> – Nej, nej, ett missförstånd, säger Ewa Samuelsson, KD, ordförande i personal- och jämställdhetsutskottet.

Publicerad

– Frågan om vi undantog oss själva var uppe i kommunfullmäktige. Förbudet gäller på arbetstid i våra lokaler från och med den 1 maj. Och vi jobbar ju här. Det finns fritidspolitiker som inte jobbar i stadens lokaler och då är det en anna sak.

Ni politiker har inte gjort ett åtagande?

– Nej, utgångspunkten är att arbetsplatserna ska vara rökfria. Är det oklart får vi kanske förtydliga oss.

Rökförbundet gäller under all arbetstid, dock inte på lunchen. Det gäller även för personer som arbetar utomhus och för dem som själva reser på stan mellan olika arbetsställen.

Ska ett bloss vara förbjudet för en ensam kommunal gatsopare som jobbar utomhus?

– Ja. Detta förbud bygger inte på om rökningen drabbar tredje man eller inte.

Är det inte hårt?

– Det är en hjälp. Och det ligger i tiden.  Tänk på 70-talet när jag började som lärare och blev tårögd av passiv rökning i lärarrummet. Tänk på när flyget förbjöd rökning – ingen skulle flyga mer sas det. Hur blev det? Alla klarar att inte röka i åtta timmar.

Vill du förbjuda snus?

– Snus finns inte på vår karta. Men det diskuteras på förskolan och fritidshemmen. Där handlar det om att personalen ska vara förebilder.

Centerpartiet, med en ledamot i fullmäktige, var det enda parti som motsatte sig förslaget. Per Ankersjös skäl gällde problemet med att upprätthålla respekten för förbudet.

Lena Ezelius är sektionsordförande i Kommunal. Hon säger till Kommunalarbetaren att det finns chefer som hotat med disciplinära åtgärder.

– Men så långt kommer det inte att gå. Det är illa nog att man går omkring och hotar, säger hon och konstaterar att förbudet kommer att reta ”fruktansvärt många medlemmar”.

Att de anställda inte får röka stärker samtidigt förhandlingspositionen för de personalgrupper som vill slippa tobaksrök i sin arbetsmiljö. Det kan gälla olägenheter till exempel i kontakten med patienter med rätt att röka eller personer med hemtjänst som röker i sitt eget hem.