Arbetsmiljö

Rökdykarna ska följa nya regler

Nya regler för rök- och kemdykare börjar gälla idag, den 1 april. De ställer högre krav på riskbedömning och står inte i vägen för teknisk uppfinningar som kan stärka säkerheten.

Publicerad

Att gå in i en brinnande byggnad är den kanske farligaste verksamheten som Arbetsmiljöverket tillåter, påpekar Tommy Eriksson Wikénpå myndighetens avdelning för central tillsyn.

- Vi kan förstås inte förbjuda rökdykning. Men det ska primärt vara en livräddande verksamhet.

Det senaste dödsfallet i maj 2003 i Norrköping inträffade i ett sammanhang då det är tveksamt om rökdykare borde gått in i den nattklubb som eldhärjats, hävdar han.

- Det var dag två och elden flammade upp igen. Då fanns ingen kvar att rädda i lokalen. Tommy Eriksson Wikén hoppas att de nya föreskrifterna kommer att vara tydligare både vad gäller syfte och tillämpningsområde.

- Riskbedömning blir en tung komponent. Vi nöjer oss inte med att hänvisa till föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete utan det finns särskilda paragrafer om riskbedömning.

Det är brandmännens arbetsledare som avgör om den kommande uppgiften är att betrakta som rökdykning. Om så är fallet inträder en rad organisatoriska krav. All rökdykning ska ske parvis och med en rödykarledare. Tillgången till släckvatten måste vara säkrad.

- Men här gör vi en ändring. Det behövs inte som tidigare en fysisk person som säkrar släckvattnet. Kan man ordna det på något annat sätt så är det okej, säger Tommy Eriksson Wikén.

Detta ställer däremot stora krav på arbetsledarens riskbedömning vid ankomsten till skadeplatsen och på den tillgängliga tekniska utrustningen samt att man har övat under liknande förhållanden.

Rökdykarparen måste ha en obruten möjlighet till kommunikation med rökdykarledaren.

- Tidigare krävde vi radio, men nu öppnar vi för andra lösningar. Vi vill inte hämma teknikutvecklingen.

På samma sätt förhåller det sig med den personliga skyddsutrustningen som inte är lika noga specificerad i de nya föreskrifterna.

Statens räddningsverk konstaterade 1999 att Sverige ligger efter flera andra länder när det gäller tekniska hjälpmedel för lokalisering av nödställda rökdykare. Efter olyckan i Norrköping restes frågor om rökdykarnas kläder.

Från olika håll inom räddningstjänsten kommer ibland synpunkten att Arbetsmiljöverkets föreskrifter är onödiga. Det är brandmännen som är specialister på rökdykning, heter det. Tommy Eriksson Wikén håller inte med:

- Visst hör jag ofta detta. Men vi vet av erfarenhet, inte minst mot bakgrund av de olyckor som inträffat, att det inte går att klara säkerheten enbart med stöd av föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Ambitionen är att utvärdera föreskrifterna vart femte år. Tommy Eriksson Wikén säger att om räddningstjänsterna om fem år har implementerat föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete så är han den första att förorda mindre detaljerade krav på rök- och kemdykning.

De nya Rök- och kemdykarföreskrifterna har beteckningen AFS 2007:7. Nu när de träder i kraft upphävs de gamla föreskrifterna AFS 1995:01 och ändringsföreskrifterna AFS 2005:12.