Arbetsmiljö

Rödgrön enighet: ge regionala skyddsombud utökat tillträde

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

De rödgröna partierna vill vid ett regeringsskifte ge skyddsombud tillträde även till arbetsplatser där det saknas fackliga medlemmar.

Publicerad

Till valet är det bara fem månader. På onsdagen enades socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet om en gemensam arbetsmiljöpolitik.

I vanliga fall är arbetsmiljöfrågorna inte särskilt heta i riksdagsval. Men det rödgröna blocket har sporrats av de radikala förändringar som den borgerliga alliansen genomförde efter valsegern 2006. I synnerhet nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, nedskärningarna av Arbetsmiljöverket och borttagna anslag till utbildning av skyddsombud motiverar oppositionen att gå ut med en gemensam plattform.

Delvis lovar man återställare. Men det blir inte självklart något nytt Arbetslivsinstitut.

- Vi har inte låst oss för själva formen. Det gäller att få bästa möjliga utfall av varje satsad skattekrona, säger riksdagsledamot Berit Högman (s).

Klart är dock att oppositionen lovar mer pengar till arbetslivsforskningen.

Utöver återställare lanserar de rödgröna en del nya idéer.

Regionala skyddsombud får vid ett regeringsskifte i höst utökade rättigheter. Oavsett om det finns fackliga medlemmar på en arbetsplats, ska regionala skyddsombud ha tillträde dit. Det räcker med att arbetsgivaren tecknat kollektivavtal.

Skyddsombuden har rätt att stoppa arbetet vid ”omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa”. Det kan vara för högt ställda krav, enligt oppositionspartierna som lovar en utredning om både stopprätten och hänvändelserätten.

I offentliga upphandlingar bör myndigheter, kommuner och landsting ha rätt att kräva svenska kollektivavtal.

Arbetsmiljöverket bör få uppdraget att revidera de 28 år gamla föreskrifterna om ensamarbete.

För att få bukt med butiksrånen kommer oppositionen att verka för lagstiftning om sluten kontanthantering i detaljhandeln.

Arbetsmiljön i den offentliga sektorn styrs av politiska beslut. Därför kommer de rödgröna att tillsätta en utredning som ska titta på möjligheten att kvalitetssäkra riksdagens beslut som påverkar arbetsmiljön.