Risk för flygstrejk – lagom till sportlovet

2012-02-03 08:46 Birgitta Ländin  
Om inget avtal nås med TUIfly, Novair och Primera Air så bryter strejk ut den 14 februari. Foto: Scanpix

Unionen varslar om total arbetsnedläggelse för personalen vid tre charterbolag i protest mot för långa arbetspass.

Konflikten rör möjligheten för arbetsgivarna att lägga in upp till 60 timmars schemalagt arbete under en sjudygnsperiod. Tidigare har det funnits nationella myndighetskrav som satte en gräns vid 45 timmar, men de upphörde i och med ett EU-direktiv 2008.

– Unionens medlemmar har rätt till arbetstider som inte riskerar hälsan, som gör det möjligt att få en balans mellan arbete och privatliv och återhämtning mellan arbetspassen.  Vi vill se jämnare arbetsveckor och ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid per sju dygn. Det är fullt möjligt att uppnå med bättre planering utan att det blir dyrare, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Om inget avtal kan nås med de tre berörda bolagen TUIfly, Novair och Primera Air bryter konflikten ut tisdagen den 14 februari kl 11. Bolagen flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor. Avtalen med bolagen löpte ut i september i fjol, i januari tillkallades medlare, men dessa gav upp för en vecka sedan.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö