Arbetsmiljö

Rehabkedjan hindrar arbetsgivarringarna

Casten von Otter tror på arbetsgivarringar. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Arbetsgivare som går ihop kan hjälpa anställda tillbaka i arbete, eller till omställning när karriären gått i baklås. Idén med arbetsgivarringar är bra, men knappast något som uppmuntras av myndigheterna som måste följa rehabiliteringskedjan stenhårda regler.

Publicerad

Arbetsgivarringarna är ett hett diskussionsämne sedan Vinnova publicerat en rapport i ämnet. Igår, onsdag, ordnade Afa Försäkring ett seminarium i Stockholm där professor Casten von Otter berättade mer om rapporten.

Han konstaterade att de befintliga arbetsgivarringarna är en heterogen skara av verksamheter. Somliga är aktiebolag, andra ideella föreningar.

Casten von Otter vill inte ge sig in en diskussion om ringarna ”funkar” eller inte. Han nöjer sig med att konstatera att det finns en viktig potential i ringarna för de arbetsgivare som vill bedriva en ansvarsfull personalpolitik.

- Men ägarna har inget vinstintresse med arbetsgivarringarna. De flesta prioriterar låga avgifter framför ekonomisk framgång. Det gör att sådana framgångar bara syns i företagens egna bokslut, sade Casten von Otter.

Det är ett problem för ringarna och kanske en delförklaring till varför det inte finns fler sådana här initiativ. En annan förklaring är att omvärlden inte gynnar arbetsgivarringarna, enligt Casten von Otter. I synnerhet lägger rehabiliteringskedjan hinder i vägen, menar han.

Visserligen har rehabiliteringskedjan skapat ordning och reda. Men arbetsgivarnas nyckelroll återspeglas inte i reglerna. Försäkringskassan har uppgiften att se till att den sjukskrivne så snabbt som möjligt återgår i det gamla arbetet. Det uppdraget kan hamna i konflikt med arbetsgivarringarnas ambition att hitta långsiktiga lösningar.

På seminariet fanns flera arbetsgivarringar representerade. De vittnade om att Försäkringskassan drar in sjukpenningen om arbetsgivaren, inom ramen för ringen, tar egna initiativ.

- Vi har sjukskrivna som kommer till oss, men Försäkringskassan har sagt att om vi jobbar med de fallen blir de friskförklarade, sade Iréne Starck som är vd i arbetsgivarringen Starck & Partner.

Catharina Rehnström vid Nyckelringen hade samma slags erfarenhet.

- Det skulle behövas en försäkring för försörjningen under tiden, sade hon.

Även Casten von Otter talade om en flexibel rehabpeng som kan användas då arbetsgivaren placerar en anställd i träning eller arbetsprövning. Han avslutade sitt föredrag med följande ord:

- Det som är bra med arbetsgivarringar är att dörren är halvt öppen. Det som är dåligt med rehabkedjan är att dörren är halvt stängd.