Arbetsmiljö

Rehabilitering: Alkoholisten måste berätta

Publicerad

Arbetsgivarens skyldighet att rehabilitera alkoholiserade anställda är väl etablerad i Arbetsdomstolens praxis. Men om alkoholisten lyckas dölja att exempelvis olovlig frånvaro beror på missbruk, kan arbetsgivaren ha rätt att avbryta anställningen.

En man hade stämt sin före detta arbetsgivare, ett bokbinderi, i Huddinge tingsrätt. Mannen ville få sin uppsägning ogiltigförklarad. Han ville också ha skadestånd.

Men tingsrätten fann att uppsägningen, som bokbinderiet motiverade med att mannen varit olovligt frånvarande, hade saklig grund.

Mannen, som var alkoholist, överklagade till Arbetsdomstolen. Därefter avled han. Dödsboet fortsatte att driva målet för att slippa betala bokbinderiets rättegångskostnader.

Enligt Arbetsdomstolen visar målet att mannens omfattande frånvaro hade sin grund i hans alkoholism.

Eftersom det är svårt för en alkoholist att tala öppet om sin sjukdom har arbetsgivaren ett ansvar att försöka ta reda på orsaken till olovlig frånvaro. Men Arbetsdomstolen påpekar samtidigt att arbetsgivaren inte ensam har detta "utredningsansvar”. Även arbetstagaren måste naturligtvis medverka till att problemen kommer i dagen.

Mannen hade aldrig berättat för någon på arbetsplatsen om sitt missbruk. Han kom aldrig full till jobbet. Dessutom hade han andra problem efter en vårdnadstvist. Sammantaget anser Arbetsdomstolen att bokbinderiet inte har känt till den anställdes missbruk. Därmed har bolaget inte kunnat ta ställning till rehabilitering. Den olovliga frånvaron var så omfattande att det motiverade uppsägningen. Domstolen fastställer därför tingsrättens dom.

Arbetsdomstolens dom

Meddelad 23 september

Dom nr 70/09

Mål B 27/07