Arbetsmiljö

Regeringen: rätt att avvisa regionalt skyddsombud

De lokala parternas åsikt avgör vad som ska räknas som ett och samma arbetsställe. Det avgör regeringen i ett överklagningsärende som gäller ett regionalt skyddsombuds rätt att agera på tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Publicerad

Tidningens huvudredaktion ligger i Luleå. Till lokalredaktionen i Gällivare är det 25 mil.

När Journalistförbundets dåvarande regionala skyddsombud Kjell Guy begärde att arbetsgivaren skulle vidta åtgärder vid lokalredaktionen på grund av brister i den psykosociala arbetsmiljön, avvisades hans begäran. Motivet var att det redan fanns en skyddskommitté på tidningen.

Kjell Guy överklagade Arbetsmiljöverkets beslut. Han menade för det första att det inte fanns någon skyddskommitté, utan en arbetsmiljökommitté. Den beteckningen finns inte i lagen. För det andra ansåg han att avståndet mellan redaktionerna gör att de inte kan anses vara ett arbetsställe.

Regeringen går på Arbetsmiljöverkets linje och avslår hans överklagande. Regeringen anser att om en arbetsmiljökommitté är utsedd enligt kraven i arbetsmiljölagen, kan den också fungera som skyddskommitté. Och att det är de lokala parternas uppfattning som ska styra vad som är ett och samma arbetsställe.