Arbetsmiljö

Regeringen lättar på reglerna för skyddsutrustning

CORONAVIRUS. Regeringen ändrar reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården, rapporterar SVT Nyheter. Även utrustning utan CE-märkning kan godkännas, om den ger tillräckligt bra skydd.

Publicerad

(Uppdaterad) Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med så kallad CE-märkning. Men från och med tisdagen lättas reglerna.

Arbetsmiljöverket får i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning, i ett slags snabbspår.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) framhåller att utrustningen fortfarande måste vara säker för användaren och att nivån på skydd inte får sänkas.

Regeringen tar också tillfälligt bort kravet om svensk bruksanvisning för personlig skyddsutrustning.

Socialstyrelsen har avstått från flera tänkbara inköp till vården, med hänvisning till oro för kvaliteten.

– Vi har fått ett antal stora erbjudanden de senaste dagarna om att köpa icke kvalitetssäkrat eller testat material, och då har vi sagt nej, sade Johanna Sandwall, tillförordnad chef för kommunikationsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT på måndagen.

Johanna Sandwall nämner bland annat ett samarbete med Polen.

– Vi går på Arbetsmiljöverkets processer och bedömningar. Jag tror att märkningarna handlar inte bara om att ha hålla rätt standard, utan också om att ha en bra produktion som säkrar kvaliteten i varje enskilt ansiktsskydd, till exempel, så att inte vart tionde ansiktsskydd är nånting annat.

Det är oklart om bedömningarna av de erbjudanden som Johanna Sandwall talar om kunde ha blivit annorlunda med de ändrade regler som nu aviseras.