Radiotjänst måste utrusta kontrollanterna med larm

2017-11-14 13:10 Lennart Lundquist  
Under 2016 utsattes Radiotjänsts avgiftskontrollanter fem gånger för någon form av våld och 14 gånger för hot. Foto: TT-Bild

Under året har Radiotjänsts kontrollanter rapporterat om tre tillfällen då de blivit utsatta för någon form av våld. Vid sju tillfällen har de hotats eller fått obehagliga kommentarer. Arbetsmiljöverket hotar nu med vite.

Förra året utsattes avgiftskontrollanterna fem gånger för någon form av våld och 14 gånger för hot.

I ett av fallen blev en kontrollant upptryckt mot väggen vid ett besök. I ett annat blev en anställd jagad i en trappuppgång. Kontrollanten blev fasthållen flera gånger innan denne lyckades fly och kunde kontakta polisen.

Trots detta saknar avgiftskontrollanterna larm, konstaterar Arbetsmiljöverket. Normalt arbetar de dessutom ensamma.

Radiotjänst uppger att man har som rutin att varna kontrollanterna om att det förekommit hot eller våld på vissa adresser. Enligt skyddsombudet fungerar dock inte dessa rutiner.

Radiotjänst hotas nu med ett vite på 200 000 kronor om man inte senast den 15 januari ser till att kontrollanterna får en säkrare arbetsmiljö.

Verket kräver att de utrustas med larm och att de i förväg får veta om det förekommit hot och våld hos en viss person eller hushåll.

Arbetsmiljöverket kräver också skriftliga instruktioner för i vilka situationer kontrollanterna inte får arbeta ensamma utan måste ha en kollega vid sin sida.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen