Psykologen: Jag är inte säker på att vi kan tackla det här

2013-12-18 15:28 Elinor Torp  

Under eftermiddagens förhandlingar förhördes en psykolog vid Företagshälsovården i Krokom som varit involverad i ärendet med socialsekreteraren som tog sitt liv.

- Familjen har lyft sekretessen, inleder domaren.

Sedan hörs psykologen som socialsekreteraren hade kontakt med vid ett tillfälle innan han tog sitt liv.

Företagshälsovårdens psykolog sitter i en tingsrätt i södra Sverige och svär eden. Han var anställd på Commodia, som Krokoms kommun anlitade som företagshälsovård, när förfrågan om att göra en mobbningsutredning kom.

Socialsekreteraren kom till honom vid ett tillfälle.

- Han var väldigt upprörd. Han hade blivit ifrågasatt och kränkt av sin närmaste arbetsledare, orättvist behandlad, sa han. Jag försökte luska i vad som hade hänt. Men det var lite för teknisk?t för mig, säger psykologen i vittnesförhöret från Skåne.

Psykologen vittnar om hur han frågade socialsekreteraren två gånger:

- Behöver vi vara oroliga för att du ska göra dig illa? Nej, sa han. Behöver vi vara oroliga för att du ska göra dig illa? Nej.

En dåvarande anställd vid Krokoms kommun kontaktade psykologen och bad företagshälsovården att göra en mobbningsutredning, berättar han under vittnesförhöret. Han tog med sig frågan till ett möte. Kollegorna på företagshälsovården var kluvna. Efter att ha resonerat fram och tillbaka kom de fram till att de inte kunde ta sig an detta uppdrag. I så fall måste kommunen specificera vad de skulle göra.

- När jag återkopplade till kommunen sa jag att vi inte vet hur vi ska tackla det här. Det låter som ett juridiskt ställningstagande. Prata med facket vad de vill ha och återkom om du får en tydligare beskrivning, avslutar psykologen sitt vittnesförhör.

Det här händer under rättegången i Östersund

Onsdag 18 december: Vittnesförhör med bland andra personalchefen vid Krokoms kommun.

Torsdag 19 december: Slutpläderingar.

Krokomrättegången fortsätter

  • 5 chefer polisanmäldes.
  • 2 chefer åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
  • Åklagare är Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
  • Familjens målsägarbiträde är juristen Mats El Kott.
  • Cheferna försvaras av advokaterna Andreas Victor och Rolf Lohse.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö