Präster får stöd på webben

2009-06-03 13:01 Charlotta Lundström  
Foto: Colourbox

Svenska kyrkan satsar på bättre arbetsmiljö. En ny webbplats ger konkreta råd vid till exempel omorganisationer och alla nyblivna kyrkoherdar ska utbildas i ledarskap.

Flera reformer har genomförts och föreslagits under åren för att förbättra arbetsmiljön i Svenska kyrkan. Ett projekt skulle skapa förutsättningar för en bra arbetsmiljö i Svenska kyrkan. Ett konkret stöd är en webbplats.

- Där finns konkret och handfast stöd och hjälp i arbetsmiljöarbetet. Till exempel hur man ska göra i samband med en omorganisation eller för att garantera säkerheten på en arbetsplats, säger projektledaren Anna von Malmborg.

Från webben kan man ladda ned checklistor, läsa om goda exempel från andra församlingar och hitta länkar till lagar och andra webbplatser.

– Vi har samlat information om arbetsmiljöarbetet på ett ställe, där det är lätt att hitta information som är anpassad till kyrkan, säger hon.

Förra året togs beslutet att den som i dag vill bli kyrkoherde måste utbilda sig i ledarskap.

- Överlag har det satsats mycket på chefs- och ledarskapsutbildning, säger Anna von Malmborg.

Tidigare studier visar att kyrkans organisationsstruktur påverkar arbetsmiljön.

I sommar tar det treåriga projektet slut men Anna von Malmborg och den andra projektledaren Nan Flodwall, fortsätter jobba med arbetsmiljöfrågor på liknande. Församlingsförbundet har även anställt en arbetsmiljökonsult som ska ge råd och stöd i arbetsmiljöarbetet.

Därför har kyrkan problem

En rad strukturella orsaker ligger bakom arbetsmiljöproblemen inom Svenska kyrkan, konstaterade Arbetsmiljöverket 2007. Organisationsstrukturen har flera otydligheter. Till exempel:

* otydligt ledarskap och ansvarsfördelning

* ett stort antal förtroendevalda

* bristande kunskaper i arbetsmiljö och arbetsledning, arbetsrätt, styrning, ledning

* små organisatoriska enheter, som bland annat bidrar till:

- svårigheter att upprätthålla kompetens

- begränsa utrymmet för personaladministrativa åtgärder

- försvårar ett effektivt lokalt skyddsarbete.

Källa: Tillsyn av Svenska kyrkan, rapport 2007:3

Charlotta Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö