Polisfacket: Anställda sitter och gråter på sina rum

2015-02-19 08:40 Tiina Demargne  
I polishuset i Kalmar råder, enligt polisfacket, ingen munter stämning efter omorganisationen vid årsskiftet. Foto: TT-Bild

Anställda mår dåligt efter omorganisationen och gråter på sina tjänsterum. Huvudskyddsombudet vid Kalmarpolisen slår nu larm.

– Jag har arbetat inom polisen i många år men jag har aldrig varit med om sådan här kaosartad situation, säger Mats Johansson, ordförande i Polisförbundet Kalmar län, till Dagens Nyheter.

Enligt polisfacket finns det indikationer på att situationen inte är unik för Kalmar, utan kan gälla i hela landet:

– Det handlar om djupa arbetsmiljöproblem. Vi har en högsta polisledning som absolut inte har lyssnat på sina medarbetare, säger Mats Johansson till tidningen.

Den nya organisationen för Polismyndigheten infördes den 1 januari 2015, trots kritik från facket om att processen gick för snabbt. Omkring två tusen poliser har blivit tillförordnade chefer och andra anställda är tillfälligt placerade i den nya organisationen.

I Kalmar, som är del av region Syd, anser polisfacket att farhågorna har besannats. Anställda mår dåligt och brottsutredningar försenas, skriver DN. Dessutom leder det geografiska avståndet mellan de tillfälliga cheferna och anställda till ökat resande.

En medlem i facket beskriver situationen:

”Arbetar som utredare i Oskarshamn. Misstänkt sitter anhållen i Kalmar. Målsägande finns i Nybro. Min chef sitter i Västervik och åklagaren sitter i Kalmar. Teknikern som skall göra brottsplatsundersökningen finns i Kalmar. Förhöret som hölls i Kalmar skall skrivas ut omgående enligt åklagaren, min chef ringer en annan chef som ringer en annan chef som skall se till att det ordnas.”

Skyddsombudet har skickat brev direkt till rikspolischefen Dan Eliasson och vill ha svar senast den 20 februari.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö