Arbetsmiljö

Polisers arbetstid ska riskbedömas

Arbetstidsförläggningen som gäller provisoriskt för poliserna innan det nya arbetstidsavtalet träder i kraft måste riskbedömas. Det har Arbetsmiljöverket bestämt.

Publicerad

Arbetsmiljöverket blev i tisdags en aktör i den infekterade striden om Stockholmspolisernas arbetstider. Sedan polisernas huvudskyddsombud, Emma Cronberg, med stöd av arbetsmiljölagen begärt Arbetsmiljöverkets ingripande; meddelade tillsynsmyndigheten ett föreläggande (Dnr AIST 2008/36855).

Polismyndigheten i Stockholms län måste göra en skriftlig riskbedömning innan de planerade arbetstidsförändringarna genomförs. I riskbedömningen ska det anges vilka risker som är allvarliga eller inte. Polismyndigheten är skyldig att göra riskbedömningen tillsammans med skyddsombuden och de berörda poliserna.

Polismyndigheten får en och en halv månad, fram till den 30 november, på sig att göra riskbedömningen.

Kravet i föreläggandet är helt i linje med vad som anges i paragraf 8 i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1).

Det var i mars i år som Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet enades om ett nytt arbetstidsavtal. Polisförbundet i Stockholms län har lämnat förhandlingarna. Stockholmspoliserna tjänar mer än andra poliser och har också haft mer förmånliga arbetstidsregler. Det gör att det nya nationella arbetstidsavtalet får extra stort genomslag i Stockholm i form av försämringar. Som en kompensation för detta är det tänkt att Stockholm ska få högre lönelyft än övriga landet.

Det finns en plan för ett så kallat beredningsarbete i samverkan som ska göras innan det nya avtalet praktiskt träder i kraft. Beredningsarbetet kan pågå i några månader upp till ett år. Men i mellantiden gäller ett provisoriskt system för arbetstidsförläggning från den 1 oktober. Det är detta provisorium som Emma Cronberg kritiserar.

Hennes bedömning är att förändringen av arbetstidsförläggningen innebär allvarlig risk för ohälsa. Hon ser en stor risk för ett ökat antal arbetssjukdomar, för en försämrad psykosocial arbetsmiljö och en försämrad jämställdhet.

Det nya avtalet i korthet:

- Samma regler i hela landet.

- Utökade avsättningar till en pensionsfond så att poliser kan gå tidigare i pension.

- Längre arbetstider. För den som jobbar skift ökar veckan genomsnittligt med 1 till 2 timmar. För dagtidsanställda är ökningen 15 minuter.

- Färre fridagar per år.

- Fler lunchraster, färre betalda måltidsuppehåll.