Arbetsmiljö

Poliser skadar hörseln - nu misstänks chef för brott

En polischef i Stockholm är misstänkt för arbetsmiljöbrott. Komradions höga och ojämna ljud skadar polisernas öron. Problemen har pågått länge. Huvudskyddsombudet slog larm redan 2011. Men brottsmisstankarna riktas mot fel chef, anser han.<br>- Det var hans två företrädare som inte tog i problemet, säger Robert Sollare.

Publicerad

En förundersökning har inletts mot den nuvarande chefen som är ansvarig för arbetsmiljön på länskommunikationscentralen i Stockholm. Polismyndigheten har inte följt Arbetsmiljöverkets föreläggande och gjort det som krävs för att förebygga hörselskador och andra besvär.

Redan 2011 gjorde huvudskyddsombudet Robert Sollare sin arbetsgivare uppmärksam på att Rakel, som systemet heter, var både farligt för öronen och ett stressmoment. Men inget hände. Två chefer har varit på posten utan att göra något.

- Den de lagt åtal mot nu är den sista i raden av chefer. Han har faktiskt gjort allt han kan för att lösa problemet, säger Robert Sollare.

Huvudskyddsombudet försökte först få till en ljudbegränsning. Tonstötarna som kom in i operatörernas öron var alldeles för höga.

- Sen fick vi ett radarsystem, Rakel. Varje gång vi ska sända ger den ett klickljud som ligger långt över 85 decibel. Det ger hörselskador. Förhoppningsvis får vi ett annat fabrikat i den nya upphandlingen eller om de vi har nu byter ut burkarna. Men vi lider av den här sjukan som alla andra. Billigast är bäst. Det är ju skattebetalarnas pengar, säger han och fortsätter:

- Jag som bara är ute då och då kan inte hantera komradio alls. Du ska trycka hårt ibland och löst ibland, två gånger, eller pila fram, höger, vänster, uppåt, neråt... Det är hur många handgrepp som helst.

Robert Sollare berättar att Rikspolisstyrelsen nu äntligen jobbar med problemet.

- Vi hade tur. En kille hos oss hade varit radiotekniker på Sveriges Radio innan han blev polis. Han visste exakt vad som behövde göras. Så honom har man lyft upp till Rikspolisstyrelsen, så nu ska det vara åtgärdat första kvartalet 2014.

Huvudskyddsombudet lägger till:

- Om Rikspolisstyrelsen får för sig att dra i bromsen för att spara pengar eller något liknande då går jag till Arbetsmiljöverket igen. Direkt.