Arbetsmiljö

Polisens skyddsombud kräver besked om förstärkning

”För Sverige som demokrati och rättsstat så är det av synnerlig vikt att polisen ges möjligheten att finnas tillgänglig och närvarande även i glesbebyggda trakter.” Det skriver Polisen Västerbottens skyddsombud som menar att det är si och så med polisens närvaro i länet.

Publicerad

Dessutom brister det när en polispatrull begär hjälp från andra kolleger vid en insats.

”Ibland tvingas vi ingripa och riskera den egna säkerheten för att skydda utsatta medborgares liv – trots att vi vet att hjälpen vi kan vara timmar bort.”

Skyddsombudet kräver nu att Arbetsmiljöverket prövar inom vilken tid en polispatrull i Västerbotten ska få hjälp av en annan polispatrull. Rimligen borde det ta högst en timma att få hjälp av en annan patrull, menar skyddsombudet.

Han kräver att det ska finnas minst två målade polisbilar i Västerbotten och södra Lappland. Bilarna ska finnas tillgängliga dygnet runt för att kunna hjälpa varandra – och för att allmänheten ska få hjälp inom rimlig tid.

Det måste också finnas resurser som kan ägna sig åt utredningsarbete utan att samtidigt behöva rycka ut på uppdrag, menar skyddsombudet.