Arbetsmiljö

Polisens it-system ska byggas om

Problemen med polisens nya anmälningssystem fortsätter.

Det starkt kritiserade it-systemet Pust byggs om redan innan det tagits i bruk fullt ut. De sju polismyndigheter som använt systemet rapporterar om stora arbetsmiljöproblem.

Publicerad

En enkel rapport som tidigare tog 10-20 minuter att genomföra tar i nya Pust Siebel flera timmar. Poliser som nyttjat systemet sedan testet påbörjades i februari har vittnat om omfattande problem. Nu meddelar polisen att en ny version ska vara i bruk från mars och att utbildningsinsatser ska genomföras, rapporterar Computersweden.

Problemen med nya Pust, som bygger på Oracles system Siebel, beror på att det är svåranvänt, fullt med buggar och dessutom inte är anpassat för polisens verksamhet. Bland annat finns inte alla brottstyper. Från att ha årsskiftet 2014 som sista datum för att ta det nya rapporteringssystemet i bruk har polisen nu flyttat fram startdatumet till våren 2015.

- Det är hemskt tråkigt att polisen på gatan måste fortsätta att ha dubbla system. De gamla systemen är just gamla system och det finns en anledning till att vi vill avveckla dem, säger Lena Tysk, biträdande chef på polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen och ansvarig för införandet av Pust, till CS.

Pust Siebel har hittills kostat 126 miljoner kronor och beräknas kosta 50 miljoner ytterligare fram till årsskiftet. Någon prognos för totalkostnaden finns inte.