Arbetsmiljö

Polisen tvingas samla in pengar till frusna kollegor

Polisassistenten och huvudskyddsombudet Johan Svanestrand postar paket med yllesockor till kollegorna i Norrbotten, som inte får särskilda vinterkängor trots kylan. Foto: Scanpix

Poliskolleger över hela landet har samlat in pengar till Kirunapolisen så att de ska slippa frysa om fötterna. Nu kan de i alla fall köpa ullstrumpor.

Publicerad

”Vinterkängor kanske inte är en så stor fråga. Men det borde vara en självklarhet”, säger Therese Forslund, polisassistent till SvD.se.

Polisassistent Therese Forslund har själv jobbat i 35 minusgrader utan vinterkängor. Men nu har poliskollegor från övriga landet samlat in pengar för att hon och hennes kolleger åtminstone ska få ullstrumpor. Insamlingen startades på Facebook. Det var Citypolisens huvudskyddsombud Johan Svanstrand som reagerade när han fick höra att Kirunapolisen inte har några vinterkängor, till skillnad från Citypolisen.

Therese Forslund säger till SvD.se att budskapet från poliskollegorna har gått fram: att de ställer upp för varandra i arbetet för ett bättre arbetsklimat. Enligt SvD.se finns det ett beslut på att vinterkängor inte ska ingå i arbetskläderna. Och eftersom frågan inte lyfts internet, enligt ställföreträdande länspolismästare Per Karlsson, så har den inte ens tagits upp i kontakterna med facket.

"Det är mycket rimligt att behovet finns, och är det ett problem är det klart att det ska gå att lösa. Vi har ett arbetsmiljöansvar, men det finns också ett medarbetaransvar att föra fram behovet", säger Per Karlsson.