Arbetsmiljö

Polisen i full beredskap under påvenbesöket

Framför Lunds domkyrka hålls en smal fålla öppen för allmänheten under påvebesöket. Påven ska träffa kungaparet i Kungshuset, inne i ett avspärrat Lundagård, under måndagen. Foto: TT-Bild
Statsminister Stefan Löfven mötte på måndagsförmiddagen påve Franciskus på Sturups flygplats i Sverige. Foto: TT-Bild

Påven Franciskus har nu anlänt till Skåne. Det innebär ett dygn av hög belastning och utmaningar för polisen.

Publicerad

För första gången på 27 år har en påve nu satt sin fot på svensk mark. Planet landade en minut före utsatt tid på måndag klockan 10.39. Påven skulle enligt planeringen ha klivit ur planet först klockan 11 men syntes på planets trappa omkring tio minuter före utsatt tid, rapporterar TT.

– Det här är det största som hänt i modern tid på Sturups flygplats, fast Zlatan har varit här, säger flygplatsbolaget Swedavias presschef Ulf Wallin till Sydsvenskan.

Tillresta kollegor kommer att bistå polisen i Region syd. Dansk polis bidrar med bombhundar medan Stockholmspolisen skickar experter på poliseskort. Säpo ansvarar för personskyddet i samarbete med Vatikanens livvakter.

Det är Lund och Malmö som får besök av katolska kyrkans överhuvud.

– Påven har ju en generell hotbild mot sig var han än är. Han är en symbol för någonting som folk har olika uppfattning om, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson, till TT.

Ett flertal organisationer har begärt att få demonstrera i anslutning till påvebesöket, mot bland annat köttindustrin, för ett fossilfritt Sverige och mot fria aborter.