Arbetsmiljö

Polisen fick uppskov med riskbedömning av arbetstidsavtal

Stockholmspolisen får två veckor extra för att riskbedöma effekterna av det nya nationella arbetstidsavtalet. Huvudskyddsombudet befarar för lite tid för återhämtning. Trötta poliser bakom ratten är en uppenbar risk.

Publicerad

Deadline var den 30 november. Det var då Polismyndigheten i Stockholms län skulle vara klar med en riskbedömning av arbetsmiljöeffekterna av det nya nationella arbetstidsavtalet. Arbetsmiljöverket ställde kravet i ett föreläggande sedan Stockholmspolisernas huvudskyddsombud, Emma Cronberg, med stöd av arbetsmiljölagen begärt verkets ingripande. Nu har tiden förlängts eftersom arbetsgivaren inte hunnit förankra riskbedömningen fullt ut.

Emma Cronberg är hoppfull att man ska hitta fram till samma synsätt på arbetstider, återhämtning och möjligheten att exempelvis vara småbarnsförälder.

- Jag hoppas det, säger hon.

Enligt Emma Cronberg innebär det nya nationella arbetstidsavtalet en mer rigid förläggning av arbetstiden.

- Det skapar längre block med fler pass på raken.

Förläggningen i kombination med att avtalet bygger på en faktisk arbetstidsförlängning gör att många oroar sig för att det ska bli för lite tid över för återhämtning.

- Det ser vi som en hälsorisk på längre sikt. På kort sikt finns en risk att det blir sämre ställt med riskmedvetandet.

Vad innebär det?

- När man är trött ökar olycksfallsrisken. Till exempel om man ska köra bil och det krävs snabba bedömningar, säger Emma Cronberg.

Det nationella arbetstidsavtalet påverkar polismyndigheterna olika eftersom det funnits många lokala lösningar förut. Den 5 november gjorde huvudskyddsombudet Jan Ebefeldtsamma slags begäran som Emma Cronberg för Kriminaljouren vid Polisområde nordvästra Skåne. Bakgrunden var en skrivelse från personalen som tar upp ”symptom av såväl fysisk som psykisk karaktär” och som relateras till det nya arbetstidsavtalet.

Två ärenden hos Arbetsmiljöverket

- Kriminaljouren vid Polisområde nordvästra Skåne (Dnr AIMA 2008/42322)

- Stockholmspolisen (Dnr AIST 2008/36855)