Arbetsmiljö

Polis tvångsisolerad på jobbet efter konflikt

Efter en arbetsplatskonflikt vid polisen i Uppsala gjordes en utredning internt på arbetsplatsen. Den lösning utredningen kom fram till var att en utpekad anställd skulle flyttas till en lokal långt ifrån alla kollegor. Efter skyddsombudets ingripande får lösningen bakläxa av Arbetsmiljöverket.

Publicerad

- De stöder min anmälan, konstaterar huvudskyddsombudet Peter Lindbergh sedan verket på tisdagen inspekterat arbetsplatsen. Nu måste arbetsgivaren göra en riskbedömning med fokus på den här personens psykosociala arbetsmiljö, för att sedan föreslå åtgärder.

I sin anmälan beskrev Peter Lindbergh en smått mardrömslik situation där en anställd har hamnat helt utanför den normala arbetsplatsgemenskapen (här har personens namn ersatts med X):

"Bakgrunden till min begäran är den psykosociala arbetsmiljön för en arbetstagare som geografiskt flyttades från sin arbetsplats och sattes i andra lokaler där polisen bedriver hemlig verksamhet som X inte har rätt att ta del av. Organisatoriskt är X fortfarande placerad på sin rotel, men geografiskt sitter X i lokaler som ligger ca sju kilometer från polishuset./../ Arbetstagaren tillhör alltså organisatoriskt samma rotel som tidigare, men får inte delta i morgonmöten, arbetsplatsträffar mm. Den information X får kommer via mail samt besök då och då av X:s chef. Där X sitter jobbar andra poliser, men med hemlig och säkerhetsklassad verksamhet som inte X får ta del av. X sitter i ett rum som är placerat i anslutning till den andra verksamhetens lunchrum. Den andra verksamheten bedrivs i korridorer dit det är stängt och X inte har tillträde."

Arbetsgivaren har inte hållit med om den här bilden av en person som ställts utanför alla normala sammanhang, utan ansett att X har tillförsäkrats ett socialt sammanhang i de nya lokalerna. Dessutom påpekar arbetsgivaren att besluten kring X har fattats efter samråd med facket och på uttalade önskemål av ett antal kolleger som tillfrågats i en enkät. Därtill hänvisar Polismyndigheten till att X är "föremål för arbetsanpassning" sedan i höstas, vilket Peter Lindbergh i sitt svar ifrågasätter. "Ordet arbetsanpassning har inte förekommit i det här ärendet vid något tillfälle under ärendets gång. Det är i Polismyndighetens svar på min begäran enligt AML 6:6a§ som det förekommer för första gången".

Nu går alltså Arbetsmiljöverket på skyddsombudets linje och förelägger Polismyndigheten att göra en riskbedömning kring den psykosociala arbetsmiljön för den flyttade polisen.