Arbetsmiljö

Partikelräknare såg det ingen annan såg

Foto: Scanpix

Partikelräknare hjälper läkarna att spåra luftföroreningar i industrin. Flera anställda vid ett och samma företag blev sjuka. Först trodde man att orsaken var lim. Men så var inte fallet.

Publicerad

Det sydsvenska företaget har under de senaste åren remitterat flera anställda med luftvägsbesvär och hudirritation i ansiktet till Arbets- och miljömedicin i Lund. Till en början trodde läkarna att limmet var orsaken till besvären. Personalen kunde inte tänka sig något annat i arbetsmiljön. Den enda gemensamma nämnaren var arbetet vid en limningsstation.

Samtidigt så fanns det fungerande dragboxar och det luktade inget speciellt. Däremot hade flera anställda klagat på luftkvaliteten i hörnet där de sjuka jobbade. Arbets- och miljömedicin i Lund bestämde sig för att prova ett instrument som räknade antalet små partiklar i luften. Och det visade sig att antalet partiklar var mycket större i det hörn där folk blivit sjuka. Yrkeshygieniker har nu börjat använda partikelräknaren för att detektera små dammpartiklar ute på industrierna. Dammpartiklarna är så små att man inte kan uppfatta dem med sinnena.

- Besvären hade alltså inget med limmet att göra. Det är någonting annat som sprids i ventilationssystemet, vilket nu utreds. Men det här är ett bevis på att det inte alltid är som man först tror, säger yrkeshygienikern Ulf Bergendorf.

Han menar att partikelräknaren kan användas mycket mer för att spåra källor till luftföroreningar i industrin.

- Den här typen av utrustning är inte särskilt spridd. Det är ett specialinstrument. Företagshälsovårdscentraler får ta kontakt med oss och hyra partikelräknaren, säger Ulf Bergendorf.