Arbetsmiljö

Överbeläggningarna på Karolinska leder till förbud

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lyckades inte få bukt med överbeläggningarna i tid. Arbetsmiljöverket går vidare med ett absolut förbud förenat med 300 000 kronor i vite.

Publicerad

Den ständiga överbeläggningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge medför allvarlig risk för ohälsa och olycksfall för personalen. Situationen innebär också stora psykiska påfrestningar med allvarlig risk för felhandlingar och stress.

Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter flera oanmälda inspektioner på sjukhuset. Verket lägger nu både ett förbud och ett föreläggande på sjukhuset.

Förbudet innebär att sjukhuset vid vite av 300 000 kronor efter den 1 mars i år inte får placera sängar med patienter på ett sådant sätt att det inte finns ett fritt utrymme på minst åtta decimeter på båda sidor om sängarna. Är utrymmet mindre är det svårt för personalen att göra sitt arbete samtidigt som risken för belastningsskador är stor.

Föreläggandet – också det vid vite av 300 000 kronor - innebär att sjukhuset vid alla överbeläggningar måste undersöka och bedöma de risker detta innebär för personalen. Denna riskbedömning vill Arbetsmiljöverket ha skriftligen och ska omfatta psykiska såväl som fysiska risker.

Föreläggandet är förenat med vite på 300 000 kronor vid varje tillfälle sjukhuset inte gör så.

Föreläggandet

20 januari, Dnr IMS 2009/16006