Arbetsmiljö

Omstart av hjärnan tystar tinnitus

Simulering av en nerv i nacken ska stoppa tinnitus, som 15 procent av svenskarna lider av. Foto: Colourbox

Stimulering av en nerv i nacken, kombinerat med ljudsignaler, botar tinnitus hos råttor. Nu förbereder forskarna test på tinnituspatienter.

Publicerad

Tjut, pip, brus eller brummande ljud. Ungefär 15 procent av alla svenskar besväras av tinnitus. För runt 100 000 av dem påverkas hela livssituationen. Hittills har hörselskadan inte gått att bota. Den saken kan det kanske bli ändring på sedan forskare vid Texas University, i samarbete med företaget Microtransponder, testat sig fram till en metod som har fått det ständiga ljudet att upphöra hos råttor.

Metoden går ut på att stimulera en nerv i nacken, vagusnerven, med en svag elektrisk ström 300 gånger per dygn. Samtidigt med den elektriska impulsen spelas toneri närheten av tinnitusfrekvensen upp, men just den undviks. Processen pågick under tre veckor.

Jämfört med kontrollgrupperna (som endast fick nervstimulering, enbart ljudbehandling alternativt ingen behandling alls) försvann tinnitusen  bara hos de råttor som fått kombinationsbehandlingen. Effekten kvarstod även vid en kontroll efter 3,5 månader. Enligt forskarna beror det på att kombinationsbehandlingen har fått nervcellerna att återgå till det normalläge de hade innan hörselskadan uppstod.

- Till skillnad från tidigare behandlingar försöker vi inte maskera eller dölja tinnitus, säger Michael Kilgard vid Cortical Plasticity Laboratory vid Texas University i en pressrelease.

- Vi tror att den del av hjärnan som behandlar ljud avsätter för många nervceller till vissa frekvenser. Det vi gör är att vi stämmer om hjärnan från ett läge till där den genererar tinnitus till ett läge där den inte gör det.

Enligt Navzer Engineer på Microtransponder är nästa steg studier på personer som drabbats av tinnitus.

- En pilotstudie med patienter i Europa kommer att starta in om en snar framtid, säger han.

Stimulering av vagusnerven används redan idag som en behandlingsmetod mot allvarlig depression liksom epilepsi.

Resultatet av studien presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.