Arbetsmiljö

Omöjligt stoppa nanotillskotten

I Sverige och Europa är det ännu så länge förbjudet att sälja kosttillskott med tillsatta nanopartiklar. Vitaminkomplex i nanostorlek, 8 600 gånger mindre än normalt, ska enligt tillverkaren skynda på processen att bygga upp muskelmassan. Personerna och träningslokalen på bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Yvonne Åsell / Scanpix

Sportdrycker med nanopartiklar i guld. Kosttillskott med nanosilver. Marknaden för ät- och drickbara nanopartiklar blomstrar på nätet. Men ingen vet hur partiklarna påverkar hälsan. I Sverige och övriga Europa är de förbjudna.

Publicerad

En tesked om dagen håller doktorn borta. I alla fall om man får tro texten på de amerikanska webbsajter där kostpreparat med nanopartiklar av metaller går att beställa. Men på Livsmedelsverket är man inte lika övertygad.

– Visst går de att köpa över nätet, men i Sverige och i Europa är de olagliga att sälja, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Sedan fem år tillbaka följer myndigheten utvecklingen av nanopartiklar i mat och dryck. Möjliga vinster som bättre smak, konsistens och hållbarhet får inte leda till livsmedel som är farliga att äta.

Forskare oroar sig för att de pyttesmå partiklarna kan ta sig genom tarmen och ut i blodet. Eftersom de är så små, finns risken att de tar sig in i celler och sätter fart på biologiska reaktioner.

Extra problematiskt är partiklarnas stora yta i förhållande till massan – det är på ytor de flesta kemiska och biologiska reaktioner äger rum.

Men antalet studier hur nanopartiklar tas upp via magtarmkanalen är litet. När en grupp amerikanska forskare, under ledning av toxikologen Jeffrey Card, gick igenom vad som publicerats fram till och med i dag, hittade de bara 30 studier. Av dem hade 20 utförts på råttor eller möss som fick äta mat med nanopartiklar.

Bara sex ansågs ge tillförlitliga resultat. En av dem visar hur nano­partiklar av guld sprids till olika organ hos råttor. De minsta, på 1,8 nano­meter, spreds mest i kroppen medan de som var tio gånger större hamnade i hjärnan.

– Det går knappast att dra några generella slutsatser om hur nanopartiklar reagerar med biologiskt material. Varje typ av nanopartikel måste testas separat, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Säkerhetsaspekterna är föremål för ett stort arbete inom EFSA, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Där utarbetas just nu flödesscheman som beskriver krav på partiklar som tillverkas för att tillsättas i mat, eller i matförpackningar.

Har ni fått in någon ansökan till Livsmedelsverket om att få sälja något med tillsatta nanopartiklar?

– Inte direkt till oss, men EFSA fick in en ansökan från ett företag som ville kunna sälja kolloidalt silver i kosttillskott, bland annat i Sverige. Därför ville de att silver skulle bedömas och accepteras som en beståndsdel i kosttillskott. Men eftersom dokumentationen från företaget inte var komplett så förbjöds det, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Tror du att det i framtiden kommer ut nanolivsmedel på den europeiska marknaden?

– Jag tror det kommer att bli svårt att komma in på livsmedelsmarknaden om man tillsätter nanopartiklar. Säkerhetskraven är så höga och analysmetoderna som krävs för att uppfylla dem tar tid att utveckla.

Läs mer i Ny Teknik:

Han ska göra nano säkert för människor

– Livsmedel som finns på marknaden ska vara säkra för konsumenten

Partiklar mindre än en vanlig cell

Nanopartiklar är extremt små, de allra minsta har en diameter på bara 1 miljarddels meter. Vid så små dimensioner förändras ett materials egenskaper. Guld lyser i blått, silver blir bakteriedödande och titandioxiden i solkrämen reagerar med solljuset i stället för att reflektera bort det.

Självrenande fasader, träningskläder som aldrig luktar svett och supereffektiva solceller är bara ett axplock av produkter där de nya egenskaperna tagits till vara. Samtidigt innebär den lilla storleken att partiklarna lättare tar sig in genom huden. Enligt miljötoxikologer finns risken att de tar sig in i våra celler och reagerar med de proteiner som styr vår hälsa.